Πέμπτη, 25 Φεβρουαρίου 2010

Λέσχη Ανάγνωσης για τους φίλους του βιβλίου, δημιουργήθηκε στον Αστακό.

Η Λέσχη Ανάγνωσης δημιουργήθηκε από τους βιβλιόφιλους του Αστακού με σκοπό να προάγει τη φιλαναγνωσία και την καλή λογοτεχνία. Φιλοδοξεί να συμβάλει στην πολιτιστική άνοδο του τόπου μας και να δημιουργήσει έναν πυρήνα νέων βιβλιόφιλων.
Η Λέσχη Ανάγνωσης είναι λοιπόν γεγονός! Η πρώτη μας συνάντηση έλαβε χώρα στο βιβλιοπωλείο "Βιβλιοδρόμιο" σήμερα το απόγευμα παρουσία 15 περίπου ατόμων που αποτελούν τον πυρήνα της Λέσχης μας. Κάναμε τη γνωριμία μας, ανταλλάξαμε απόψεις και ενδιαφέροντα για τη λογοτεχνία και αποφασίσαμε ότι το πρώτο μας βιβλίο θα είναι ο "Τρυποκάρυδος" του Τομ Ρόμπινς.
Η νέα μας συνάντηση ορίστηκε για τις 14 Απριλίου, ημέρα Τετάρτη και ώρα 7 το απόγευμα στο ίδιο μέρος για να συζητήσουμε τα περί του βιβλίου μας.
Όσοι ενδιαφέρονται να γίνουν μέλη της Λέσχης μας, μπορούν να απευθύνονται στο βιβλιοπωλείο για λεπτομέρειες.
Επικοινωνία:Βιβλιοπωλείο "Βιβλιοδρόμιο", τηλ. 2646042547, Ζαγκότας Βασίλης, δάσκαλος, e-mail: zagkotas@yahoo.gr
Πηγή: http://astakosbookclub.blogspot.com/

Εντυπωσιακή η πρεμιέρα της ταινίας που γυρίστηκε στο Ξηρόμερο «Το βουνό μπροστά» στο Cine ΦΙΛΙΠ στη Πλατεία Αμερικής.

Σε μια κατάμεστη, από τους φίλους του κινηματογράφου αίθουσα, στο Cine ΦΙΛΙΠ στη Πλατεία Αμερικής, έγινε τη Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου 2010, η επίσημη πρεμιέρα της ταινίας του σκηνοθέτη Βασίλη Ντούρου, «Το βουνό μπροστά» που αναδεικνύει την ομορφιά και την αγριάδα του Ξηρομερίτικου τοπίου.
Θέμα της ταινίας, είναι ο ρατσισμός και όλα αυτά που μπαίνουν μπροστά μας και δε μας αφήνουν να δούμε πως οι διαφορές μεταξύ των λαών είναι στον τρόπο που σκεφτόμαστε. Η ιστορία καταλήγει σε ένα δράμα. Θύμα της ο Χάρης, παιδί μεταναστών. Αλβανός και Έλληνας μαζί. Χριστιανός και Μουσουλμάνος. Μπαίνει ανάμεσα τους να βοηθήσει αλλά το βουνό είναι ψηλό και είναι μπροστά.
Η ταινία γυρίστηκε στο Ξηρόμερο και στα χωριά Αρχοντοχώρι και Βλυζιανά και συμπρωταγωνιστούν πολλοί κάτοικοι των χωριών.
Ανάμεσα στους προσκεκλημένους που πλημμύρισαν την αίθουσα διακρίναμε το Βουλευτή του νομού Κώστα Καραγκούνη, το μέλος της Π.Γ. του Συνασπισμού Δημήτρη Στρατούλη, το Πρόεδρο της Ομοσπονδίας Ξηρομεριτών Δημήτρη Στεργίου, το Πρόεδρο της νεοσυσταθείσας Ξηρομερίτικης εταιρείας Λόγου και Τέχνης Μπάμπη Τσελεπή και πολλούς άλλους Ξηρομερίτες. Μετά την προβολή ο σκηνοθέτης Βασίλης Ντούρος παρουσίασε τους συντελεστές της ταινίας, οι οποίοι απέσπασαν ένα παρατεταμένο θερμό χειροκρότημα. Η ταινία προβάλλεται καθημερινά στο Cine ΦΙΛΙΠ, Θάσου 11, Πλ. Αμερικής, 210 8647444, 210 8612476 και ώρες: 18.30-20.30-22.30.

Δευτέρα, 15 Φεβρουαρίου 2010

ΠΟΙΗΣΗ: «Ο ΕΝΑΣ ΚΑΙ ΟΙ ΛΙΓΟΙ», αφιερωμένο στον Θεοφάνη Δημ. Παύλου,από τον Άρη Μπιτσώρη.

Ο ποιητής Άρης Μπιτσώρης, μας έστειλε από τη Θεσσαλονίκη ένα πάρα πολύ καλό ποίημα του αφιερωμένο στον πρωτοπόρο χορηγό του πολιτισμού Θεοφάνη Δημ. Παύλου. Ο Θεοφάνης Παύλου κατάγεται από το χωριό Καραϊσκάκης (Δ.Δ. Αστακού), είναι πετυχημένος επιχειρηματίας στην Αθήνα και τα τελευταία χρόνια ενισχύει ποικιλοτρόπως τη πνευματική ανάπτυξη, την πρόοδο και την ενίσχυση του πολιτισμού στη περιοχή μας. Είναι αρωγός στα δημοτικά σχολεία της περιοχής (χορηγίες αριστούχων, θεατρικές ομάδες, έπαθλα σε αγώνες, κ.α.), στο σύλλογο Βελανιδιάς (εκδηλώσεις Περιβάλλοντος, τέχνης και πολιτισμού), στην ανακαίνιση και επισκευή σχεδόν όλων των θρησκευτικών μνημείων του χωριού του, ιδρυτικό μέλος της νεοϊδρυθείσας Ξηρομερίτικης εταιρείας λόγου και τέχνης, κ.α. Με τις πρωτοβουλίες του αποδεικνύει έμπρακτα τη συμμετοχή του στην πολιτιστική ανάπτυξη του τόπου και αγωνίζεται καθημερινά για το καλύτερο αύριο της περιοχής μας και των Ξηρομεριτών.

Ο ΕΝΑΣ ΚΑΙ ΟΙ ΛΙΓΟΙ
(Αφιερωμένο στον Θεοφάνη Δημ. Παύλου)
του Άρη Μπιτσώρη

«Το Ξηρόμερο πληγώνει
όπου και να ταξιδέψεις»
έγραψα πριν λίγα χρόνια
βυθισμένος μες στις σκέψεις.

Κι ευτυχώς που υπάρχουν λίγοι
του πολιτισμού εργάτες
που σηκώσαν τα μανίκια
και το πήρανε στις πλάτες.

Βέβαια στους διοικούντες
και στην εξουσία εν γένει
μάλλον τους βολεύει ο κόσμος
μες στο λήθαργο να μένει.

Ούτε όπως σ’ άλλα μέρη
δίνουνε τον όβολό τους
κάποιοι εύποροι πολίτες
στην πατρίδα, στο χωριό τους.

Εδώ πέρα δεν υπάρχουν
χορηγοί και ευεργέτες
λες κι οι έχοντες στις τσέπες
κουβαλούν καβούρια ή πέτρες.

Μόνο Ένας με τους λίγους,
τους ευαίσθητους, συμπάσχει
κι όταν δει αγνές προθέσεις
πρόθυμα θα συμμετάσχει.

Στα κοινωφελή τα έργα,
σε Πολιτισμού εκδηλώσεις,
δράσεις για το Περιβάλλον,
δίχως περιττές δηλώσεις.

Είναι επιχειρηματίας
που τον τόπο έχει τιμήσει
και καλάμι υπεροψίας
δεν το έχει καβαλήσει.

Ταπεινός, προσγειωμένος
-είναι αυτά προσόντα σπάνια-
με οικογένεια, με ήθος
και τον λένε Παύλου Φάνια.

Άρης 9-1-2010

Ιδρύθηκε Ξηρομερίτικη Εταιρεία Λόγου και τέχνης

Στην ίδρυση Ξηρομερίτικης Εταιρείας Λόγου και τέχνης, προχώρησαν Ξηρομερίτες που αγαπούν τη τοπική παράδοση και θέλουν να προσφέρουν για την διάσωση και την διάδοση αυτής της πλούσιας πολιτιστικής κληρονομιάς και να βοηθήσουν στην ανάδειξη κάθε τοπικής πολιτιστικής, πνευματικής έκφρασης, παλαιάς και σύγχρονης.
Η πράξη ίδρυσης της μη Κερδοσκοπικής Ξηρομερίτικης Εταιρείας Λόγου και τέχνης (ΞΕ.ΛΟ.Τ), πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 30 Ιανουαρίου 2010, στις 19:00, στην ιδρυτική συνέλευση που διοργανώθηκε στην Αθήνα, Βιργίνιας Μπενάκη 19-21, στο Μεταξουργείο.
Πολλοί Ξηρομερίτες από διάφορα χωριά της τ. επαρχίας συγκεντρώθηκαν και ομόφωνα αποφάσισαν την δημιουργία της Ξηρομερίτικης Εταιρείας Λόγου και τέχνης με την επωνυμία (ΞΕ.ΛΟ.Τ) και τα παρόντα μέλη ορίστηκαν ως ιδρυτικά μέλη.
Ο Μπάμπης Τσελεπής από την ομάδα Ξηρομεριτών που ανέλαβε τη πρωτοβουλία για την ίδρυση της εταιρεία διάβασε το σχέδιο καταστατικού, το οποίο έφερε στη Γενική Συνέλευση των Ιδρυτικών Μελών και αφού συζητήθηκε, εγκρίθηκε ομόφωνα και στο τέλος υπογράφτηκε από όλα τα μέλη.
Στο καταστατικό της η Ξηρομερίτικη Εταιρεία Λόγου και τέχνης έχει ως βασικούς σκοπούς μεταξύ άλλων τα παρακάτω:
Α). Τη μελέτη, τη προστασία, τη προβολή και την ανάδειξη της ιστορίας, των γραμμάτων, των τεχνών και του λαϊκού πολιτισμού της τέως επαρχίας Βονίτσης και Ξηρομέρου και όλης της Ακαρνανίας.
Β). Τη προστασία, την ανάδειξη, τη προβολή και τη διατήρηση του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος του Ξηρομέρου.
Το προσωρινό διοικητικό συμβούλιο
Μετά τη συζήτηση για την ιδρυτική πράξη της ΞΕ.ΛΟ.Τ, ορίστηκε προσωρινό εννεαμελές διοικητικό συμβούλιο, το οποίο συγκροτήθηκε σε σώμα και καθορίστηκαν οι ιδιότητες των μελών του, ως εξής:
Πρόεδρος: Τσελεπής Μπάμπης, Αντιπρόεδρος Α΄: Μπιτσώρης Άρης, Αντιπρόεδρος Β΄: Κοτίνος Πάνος, Γενικός Γραμματέας: Γαζέτας Χρήστος, Οργανωτικός Γραμματέας: Μπαρμπαρούσης Γιώργος, Ταμίας: Αγραφιώτης Πάνος, Έφορος Βιβλιοθήκης: Μηλιώνης Άγγελος, Έφορος Εκδόσεων: Κουβέλης Γιώργος και Υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων: Πίττα Μαρία.
Το προσωρινό διοικητικό συμβούλιο εξουσιοδοτείται να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για τη νομιμοποίηση του καταστατικού και θα έχει ισχύ μέχρι την οριστική αναγνώριση της εταιρείας από το Πρωτοδικείο, οπότε και θα οριστεί γενική συνέλευση για την εκλογή νέας διοίκησης.
Μετά το πέρας των εργασιών του νεοσύστατης εταιρείας πολιτισμού, ο προσωρινός Πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου Τσελεπής Μπάμπης δήλωσε:
«Η Ξηρομερίτικη Εταιρεία Λόγου και τέχνης πιστεύουμε ότι θα αποτελεί ένα ζωντανό κύτταρο πολιτιστικής προσφοράς, διατήρησης και συνέχειας της πλούσιας Ξηρομερίτικης κληρονομιάς μας. Η ευθύνη μας είναι μεγάλη απέναντι στις νέες γενιές και η μεταλαμπάδευση των ηθών, εθίμων, της παράδοσης, της ιστορίας των προγόνων μας, η ανάδειξη νέων καλλιτεχνών που πολλές φορές δεν έχουν τα μέσα να προβάλλουν την τέχνη τους, είναι υποχρέωση μας και σκοπός μας. Βασικός μας στόχος να εγγραφούν όσο περισσότεροι νέοι για να επιτευχθεί η μακροζωία της πολιτιστικής μας εταιρείας και περιμένουμε να έρθουν κοντά μας όλοι όσοι έχουν ρίζες στην Ακαρνανία, άνθρωποι όλων των ηλικιών».