Τετάρτη, 24 Μαρτίου 2010

Συνάντηση αντιπροσωπείας του Συλλόγου Φίλων της Βελανιδιάς με τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος Θάνο Μωραΐτη.


Συνάντηση με τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Θάνο Μωραΐτη, είχε αντιπροσωπεία του Συλλόγου Φίλων της Βελανιδιάς, σήμερα Πέμπτη 24/3/2010. Στη συνάντηση, που είχε ζητηθεί από το Σύλλογο Βελανιδιάς στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών τους για την ανάδειξη και τη προστασία του μοναδικού δρυοδάσους.
Ο κ. Μωραΐτης τους ενημέρωσε για τις βασικές προτεραιότητες του νέου Υπουργείου ενώ τα μέλη της Βελανιδιάς έθεσαν προς τον υπουργό μια σειρά ζητήματα.
Ο Πρόεδρος του Συλλόγου της Βελανιδιάς Σπύρος Φυσελιάς πρότεινε στον Υφυπουργό να ληφθούν άμεσα μέτρα για να σταματήσει η συστηματική κοπή των δέντρων, να ενισχυθούν τα Δασαρχεία με επιπλέον προσωπικό, ζήτησε να εποπτεύεται το δάσος από ένα δασαρχείο και όχι από τρία όπως είναι μέχρι σήμερα και κατέληξε ότι απαιτείται να ενταχθεί το Βελανιδοδάσος Ξηρομέρου σε ένα καθεστώς προστασίας και να αποτελέσει Προστατευόμενη Περιοχή.
Ο κ. Μωραΐτης τους ενημέρωσε ότι από τις βασικές προτεραιότητες του νέου Υπουργείου είναι η ενίσχυση της δασικής υπηρεσίας με το αναγκαίο προσωπικό ώστε να ενισχυθεί η φύλαξη των δασών, (προσωπικό Αγροφυλακής, εποχιακοί δασοπυροσβέστες), η δημιουργία μικρού χώρου αναψυχής στο δάσος και η κατασκευή κιόσκι ώστε να αναδειχτεί το βελανιδοδάσος (χάραξη μονοπατιών, διαδρομές περιήγησης, εγκαταστάσεις ήπιας υποδοχής επισκεπτών, ενέργειες προβολής και ενημέρωσης, κέντρο ενημέρωσης) και να εξεταστεί αποτελεσματικότερος σχεδιασμός προστασίας και διαχείρισης του δάσους.

Πεζοπορία-Περίπατος το Μεγάλο Σάββατο στη Χρυσοβίτσα Ξηρομέρου.

Ο Σύνδεσμος Χρυσοβιτσάνων Ξηρομέρου «τα Κόροντα» διοργανώνει για άλλη μια χρονιά, το Μεγάλο Σάββατο, στις 3 Απριλίου 2010, στις 8.30 το πρωί, Πεζοπορία-περίπατο και καλεί να συμμετάσχουν τους φίλους, τους χωριανούς και όσους αγαπούν την πεζοπορία και την περιπλάνηση στη φύση.
Ο περιβαλλοντικός «περίπατος» είναι μέτριας δυσκολίας θα ξεκινήσει από τη πλατεία της Χρυσοβίτσας μέχρι το Ξωκλήσι του Αϊ-Θανάση και όσοι συμμετέχουν θα έχουν πραγματικά την ευκαιρία να γνωρίσουν τον πλούτο της χλωρίδας και της πανίδας της περιοχής.
Για πληροφορίες: Κώστας Γεωργούλας, τηλ: 6973330607.

Σάββατο, 13 Μαρτίου 2010

Έγκλημα!!! Πάνω από 50 αιωνόβιες βελανιδιές κόπηκαν στο χωριό Πρόδρομος. Η λεηλασία συνεχίζεται με αμείωτη ένταση στο Βελανιδοδάσος...ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ-ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΦΙΛΩΝ ΤΗΣ ΒΕΛΑΝΙΔΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΤΗΣ ΚΟΠΗΣ 50 ΑΙΩΝΟΒΙΩΝ ΒΕΛΑΝΙΔΙΩΝ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ ΠΡΟΔΡΟΜΟΣ ΞΗΡΟΜΕΡΟΥ.
Με αφορμή την επιστολή που μας απέστειλαν οι Ενεργοί Πολίτες Αιτωλοακαρνανίας καταδικάζουμε την εγκληματική ενέργεια της κοπής πενήντα (50) περίπου υπεραιωνόβιων βελανιδιών κατά τον περασμένο Φεβρουάριο, από τους «γνωστούς – άγνωστους» λαθροϋλοτόμους, στο βελανιδοδάσος του Ξηρομέρου Αιτωλοακαρνανίας, στην κτηματική περιφέρεια του Τ.Δ. Πρόδρομος του Δήμου Αστακού.
Είναι απαράδεκτο να συμβαίνουν οι πρακτικές αυτές το 2010 όταν οι άνθρωποι ισοπεδώνουν και τα τελευταία υπολείμματα δασών της χώρας μας, ολοκληρώνοντας το έργο των καταστροφικών πυρκαγιών. Δεν δεχόμαστε καμία δικαιολογία από κανέναν αρμόδιο όταν συντελείται έναν έγκλημα αυτής της έκτασης.
Είμαστε όλοι υπαίτιοι και οφείλουμε να αφυπνιστούμε άμεσα, ώστε να μπει ένα φρένο στους εγκληματίες του βελανιδοδάσους.
Ζητάμε για μια ακόμη φορά την ενεργοποίηση όλων των αρμόδιων φορέων και μηχανισμών προστασίας του βελανιδοδάσους Ξηρομέρου, ώστε να σταματήσει το συντομότερο δυνατόν η παράνομη υλοτόμηση και εκχέρσωση του δημόσιου βελανιδοδάσους Ξηρομέρου.
Επαναλαμβάνοντας τις πάγιες θέσεις του συλλόγου μας όπως αυτές τις υποβάλλαμε στο πρόσφατο παρελθόν στα αρμόδια δασαρχεία και τη Δ/νση Δασών της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας (με αφορμή την περσινή κοπή 25 βελανιδιών στον ίδιο χώρο) ζητάμε:
-Να ενταθούν οι έλεγχοι και οι περιπολίες από τα αρμόδια δασαρχεία στους τομείς ευθύνης τους εντός του βελανιδοδάσους Ξηρομέρου και ιδιαίτερα κατά τους χειμερινούς μήνες όταν και πραγματοποιείται το μεγαλύτερο έργο της λαθροϋλοτομίας.
-Nα μας κοινοποιηθούν από τα Δασαρχεία Αμφιλοχίας, Αγρινίου και Μεσολογγίου οι περιοχές ευθύνης τους στο βελανιδοδάσος Ξηρομέρου, ώστε οι πιθανές μελλοντικές καταγγελίες μας να απευθύνονται στο αρμόδιο Δασαρχείο.
-Nα προωθήσει η Δ/νση Δασών Αιτωλοακαρνανίας προς την αρμόδια Υπηρεσία το πάγιο αίτημά μας για υπαγωγή του βελανιδοδάσους σε ένα και μόνο δασαρχείο που να διαθέτει τον απαιτούμενο προσωπικό με τον ανάλογο εξοπλισμό.
-Να μας ενημερώνετε για οποιεσδήποτε ενέργειες, δράσεις, καταγγελίες, ή ότι άλλο κρίνετε εσείς ως σημαντικό, το οποίο αφορά το βελανιδοδάσος Ξηρομέρου, ώστε να συνδράμουμε με τα μέσα που διαθέτουμε το έργο σας.
Κύριοι υπεύθυνοι της προστασίας του βελανιδοδάσους, εάν δεν έχετε τα μέσα, το προσωπικό, αλλά και τη διάθεση να προστατέψετε το δάσος μας, τουλάχιστον υποστηρίξτε τις θέσεις μας για την δημιουργία ενός νέου ενιαίου φορέα προστασίας και διαχείρισής του. Μην αφήνετε να συνεχίζεται το έγκλημα αυτό.
Το βελανιδοδάσος Ξηρομέρου είναι η κληρονομιά που άφησαν οι πρόγονοί μας για τις μελλοντικές γενιές, ας μην το στερήσουμε από τα παιδιά μας.
Το δάσος ΔΕΝ μας ανήκει.
ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΤΟ ΔΑΣΟΣ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ.
Το Δ.Σ. του Συλλόγου Φίλων της Βελανιδιάς και Περιβάλλοντος«Η Αμαδρυάδα»
Πηγή: http://www.velanidodasos.gr/

Κυριακή, 7 Μαρτίου 2010

Μουσική βραδιά και περιβαλλοντική ευαισθησία από τον Σύλλογο φίλων Βελανιδιάς.

Σε μια γιορτινή ατμόσφαιρα πολύ ευχάριστη, τα μέλη και οι φίλοι του συλλόγου Βελανιδιάς αντάμωσαν, κουβέντιασαν και διασκέδασαν, τη Παρασκευή το βράδυ 5 Μαρτίου, στο Μεζεδοπωλείο «Άγγελος» στο Χαιδάρι.
Το Μεζεδοπωλείο «Άγγελος» με ιδιοκτήτη τον Άγγελο Χούτα που κατάγεται από τη Κατούνα, έχει δημιουργήσει παράδοση στη ποιότητα και είναι ένα κέντρο κόσμημα με εμπειρία και μεράκι με πλούσιο και ποιοτικό φαγητό και άριστη εξυπηρέτηση.
Το Δ.Σ. του συλλόγου Σπύρος Φυσελιάς, Γιάννης Χρόνης, Γιώργος Τσέλιος, Χρήστος Σαλτογιάννης και Αλεξία Νούσια, με κέφι και διάθεση, υποδέχθηκαν όλους τους καλεσμένους της βραδιάς.
Η ξεχωριστή γιορτή ξεκίνησε με τον χαιρετισμό του προέδρου του Συλλόγου Φίλων της Βελανιδιάς Σπύρου Φυσελιά, ο οποίος τόνισε την ανάγκη ανακήρυξης του δάσους της βελανιδιάς σε προστατευόμενη περιοχή και ακολούθησε χαιρετισμός από την Ειδική Γραμματέα Αλεξία Νούσια η οποία διάβασε ενδιαφέρουσες ανακοινώσεις του συλλόγου.
Αμέσως μετά χαιρέτησαν την εκδήλωση οι: ο Γραμματέας του Πανεπιστημίου Αθηνών Παναγιώτης Κοντός, ο πρόεδρος της Ο.Π.ΣΥ.Ξ Δημήτρης Στεργίου, ο Αντιπρόεδρος της Ξηρομερίτικης Εταιρείας λόγου και τέχνης Άρης Μπιτσώρης, ο βουλευτής Κώστας Καραγκούνης και ο συγγραφέας Μπάμπης Τσελεπής, ο οποίος ευχαρίστησε τους παρόντες που ανταποκρίθηκαν στη πρόσκλησή και έκλεισε λέγοντας ότι οφείλουμε όλοι μας να δείξουμε την απαραίτητη προσοχή και σεβασμό στο περιβάλλον, γιατί το δάσος της Βελανιδιάς στο Ξηρόμερο, είναι η ζωή μας και η προίκα που θα δώσουμε στα παιδιά μας.
Όλοι οι παρευρισκόμενοι, οι οικογένειες τους και οι φίλοι τους πέρασαν ένα θαυμάσιο βράδυ. Οι παρέες ήταν πολύ κεφάτες, το φαγητό ήταν υπέροχο, το περιβάλλον μαγευτικό. Πλούσιες ήταν οι μελωδίες από τη μικρή ορχήστρα του μεζεδοπωλείου, που ξεσήκωσαν τον κόσμο και γέμισε η πίστα μεράκι και όταν το κέφι έφτασε στο κατακόρυφο με τραγούδια και χορούς, τότε πολλοί μερακλήδες διακρίθηκαν με τις χορευτικές τους επιδόσεις.
Ήταν εκεί: ο Βουλευτής Κώστας Καραγκούνης , ο Γραμματέας του Πανεπιστημίου Αθηνών Παναγιώτης Κοντός, ο διοικητής της τροχαίας Αθηνών-Ταξίαρχος Ανδρέας Κορδολαίμης, ο καθηγητής ΤΕΙ Μεσολογγίου Θεόδωρος Κροκίδας, από την Ο.Π.ΣΥ.Ξ: ο πρόεδρος Δημήτρης Στεργίου, ο Αντιπρόεδρος Θανάσης Γεροδημήτρης, ο Γραμματέας Ταξιάρχης Σάββας, ο επίτιμος Πρόεδρος της ΠΑΝ.ΣΥ Σάββας Αλέκος, οι δημοσιογράφοι Κώστας Τσάκαλος και Γιώργος Γεραφέντης, οι συγγραφείς: Μπάμπης Κουβέλης, Πάνος Λαζαρόπουλος, η Ζωγράφος Σοφία Λαζαροπούλου, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ρίγανης Νίκος Γεραντώνης, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Κατούνας Βαγγέλης Κουτιβής, ο Πρόεδρος Συλλόγου Σκουρτούς Γεράσιμος Στρατούλης, ο Πρόεδρος Συλλόγου Αετού Χρήστος Ντέμος, ο πρόεδρος του συλλόγου Μπαμπίνης Σπύρος Μπενέκος, από το Σύλλογο Κωνωπίνας: οι Αντιπρόεδροι Νίκος Κορομηλάς, Λεωνίδας Καραμπέκιος και ο Γραμματέας Χολής Θεόδωρος, από το σύλλογο Φυτειωτών: ο πρόεδρος Χρήστος Σαλτογιάννης και τα μέλη του Δ.Σ. Βαγγέλης Αποστολάκης, Ζώης Κουτσουμπίνας, Μαρκέλλα Δημητριάδη και Μαρριέτα Σπαή, ο Πρόεδρος του συλλόγου Χρυσοβίτσας Κώστας Γεωργούλας, η ταμίας του Συλλόγου Αγραμπελιωτών Χριστίνα Τάσση, ο Γραμματέας του Συλλόγου Παπαδαταίων Αλέξης Κατσιγιάννης, από το σύλλογο Θυρρείου η Ελευθερία Σώζου, ο π. Πρόεδρος Συλλόγου Προδρόμου Πέτρος Νικολάου, ο πρόεδρος του Συλλόγου Ανθώνος Ηλείας Νίκος Αποστολόπουλος, από τη νεοσυσταθείσα Ξηρομερίτικη Εταιρεία λόγου και τέχνης ο πρόεδρος Μπάμπης Τσελεπής και τα μέλη: Μαρία Πίττα, Άρης Μπιτσώρης, Χρήστος Γαζέτας και ο Γιώργος Μπαρμπαρούσης.
Επίσης την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους, τα ιστορικά μέλη της Βελανιδιάς Αλέξανδρος Ταπραντζής, Γιάννης Κατσαρομήτσος, Στάθης Στεργίου, Πέτρος Ζώγας, Μάκης Ζορμπάς, Λίνα Γαζέτα, Ευτυχία Βενετίκου, το μέλος του ορειβατικού Συλλόγου ΟΤΕ Γεράσιμος Χασιώτης, οι επιχειρηματίας Κώστας Ζανιάς από Πρόδρομο και Δήμος Τάγκας από το Αγράμπελο και πολλοί ακόμη φίλοι του Συλλόγου και του Βελανιδοδάσους Ξηρομέρου.
FOTO: Γάκιας Τσέλιος

Σάββατο, 6 Μαρτίου 2010

Βραβεύτηκε και από το Ίδρυμα Μπότση, η εφημερίδα «ΜΠΑΜ!!» των μαθητών του Δημοτικού Σχολείου Αστακού.

Την Παρασκευή 5 Μαρτίου, το μεσημέρι, την ώρα που το κέντρο της Αθήνας νέκρωνε από τις απεργιακές κινητοποιήσεις και τις πορείες των ερεγαζομένων για τα μέτρα λιτότητας που εξήγγειλε προσφάτως η κυβέρνηση, το σχολείο μας ζούσε μια από τις πιο σημαντικές στιγμές του.
Στο Πολεμικό Μουσείο Αθηνών, λίγα μέτρα μακριά από τη Βουλή, λάμβανε τον Έπαινο του Κοινωφελούς Ιδρύματος Προαγωγής της Δημοσιογραφίας "Αθ.Β. Μπότση" στην τελετή που βράβευσης που έλαβε χώρα για 25η συνεχή χρονιά. Η τελετή πραγματοποιήθηκε παρουσία πολλών σχολείων αλλά και απουσία αρκετών, μιας και τα γεγονότα των απεργιών δεν επέτρεψαν την ομαλή μετάβαση στην πρωτεύουσα και δη στο κέντρο της.
Την εκδήλωση παρουσίασε ο διευθυντής του Ιδρύματος, κ. Δημήτρης Ζαννίδης, ο οποίος διάβασε τον χαιρετισμό της Υπουργού Παιδείας. Η κυρία Άννα Διαμαντοπούλου, ο Πρόεδρος της Βουλής, κ. Φίλιππος Πελτσάνικος και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, κ. Πεταλωτής δεν μπόρεσαν να παρευρεθούν λόγω των γεγονότων.
Χαιρετισμούς απηύθυναν: ο Πρόεδρος του Ιδρύματος, κ. Πάνος Καραγιάννης και ο Πρόεδρος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, κ. Ανδρέας Μαρτίνης. Συγκινημένος συνεχάρη τους βραβευθέντες ο Πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ, κ. Πάνος Σόμπολος, ο οποίος δήλωσε χαρούμενος που το Δημοτικό Σχολείο Αστακού, αυτό της ιδιαίτερης πατρίδας του, έλαβε έπαινο.
Χαιρετισμό και συγχαρητήρια λάβαμε όλοι και από τον Πρόεδρο της Ενώσεως Συντακτών Περιοδικού και Ηλεκτρονικού Τύπου, κ. Γιάννη Πλαχούρη. Χαρακτηριστική όμως ήταν η ομιλία του πρώην Προέδρου της Βουλής, κ. Απόστολου Κακλαμάνη, ο οποίος έδωσε πολύτιμες συμβουλές στους μαθητές. Παρόντες ήταν ακόμη μεταξύ άλλων ο αντιπρόεδρος του Ιδρύματος κύριος Κώστας Κατής, από τα χέρια του οποίου πήραμε και τον Έπαινο, καθώς και η γνωστή δημοσιογράφος Άννα Παναγιωταρέα.
Το σχολείο μας εκπροσωπήθηκε από τη διευθύντρια Μαρία Ζαβιτσάνου και το δάσκαλο Βασίλη Ζαγκότα. Έξοχη ήταν η μουσική επύνδυση της εκδήλωσης από το Μουσικό Σχολείο Πειραιά.
Το Βραβείο κατέκτησε η εφημερίδα "Ανακαλύπτοντας την Πετρίνα" από τη Λακωνία, ενώ το "Μπαμ!!!" μοιράστηκε τον Έπαινο με τις "Φιλίες των Παιδιών" του 35ου Δ.Σ. Εξαρχείων. Μετά το πέρας των βραβεύσεων ακολούθησαν τα εγκαίνια της Έκθεσης Μαθητικού Εντύπου, στην οποία το "Μπαμ!!!" φιγουράριζε πρώτο-πρώτο στην είσοδο της Έκθεσης!
Μετά τη βράβευσή μας από τη Γυναικεία Λογοτεχνική Συντροφιά ως το καλύτερο μαθητικό έντυπο της χώρας ήρθε τώρα και ο Έπαινος του Ιδρύματος Μπότση ως επιπρόσθετη αναγνώριση και επιβεβαίωση των κόπων των μαθητών μας, οι οποίοι, αφενός με τα πενιχρότατα μέσα που διέθεταν, αφετέρου με τη δημιουργικότητα, την φαντασία και την... τρέλα τους, έφτασαν το όνομα του τόπου τους πολύ ψηλά.
Ευχαριστούμε για μια ακόμη φορά την τοπική κοινωνία που μας στήριξε στην προσπάθειά μας.
Πηγή: http://dimotikoastakou.blogspot.com/

Πέμπτη, 4 Μαρτίου 2010

Mε αγάπη για το Αγράμπελο…

Mε αγάπη για το Αγράμπελο…
Γράφει ο: Μπάμπης Τσελεπής*
Με αφορμή την έκδοση εφημερίδας από το σύλλογο σας, επιθυμώ με τούτες τις σκέψεις που σας απευθύνω, να χαιρετίσω για ακόμη μια φορά την αξιέπαινη αυτή πρωτοβουλία σας και να ευχηθώ δύναμη και αισιοδοξία σε κάθε συλλογική προσπάθεια σας, πνευματικού και κοινωνικού περιεχομένου.
Θύμησες και συναισθήματα
Τελευταία φορά που κατέβηκα στον Πρόδρομο –γενέτειρα μου πατρίδα-περιπλανήθηκα στα πάτρια μου εδάφη, όπως συνηθίζω άλλωστε από το πηγάδι στο "Λισούτ", "Λεσούτ" η "Λεσούτι" μέχρι το Πουρναράκι και ένα μεσημεράκι απόλαυσα κουβεντούλα από καρδιάς και καφεδάκι στη φιλόξενη κυψέλη των Αγράμπελων,στου Ράκια (Αποστόλου Θεόδωρος) το καφενείο, όπως άλλη φορά συνέβαινε το ίδιο στο καφενείο του φίλου Ντίνου Μπαμπάνη (Άλλη κυψέλη κι αυτή). Τόπος γνώριμος για μένα, δικός μου, λες και ήταν ιδιοκτησία μου. Θύμησες και συναισθήματα με κυρίευσαν τότε συνυφασμένα με συμπαθή και αγαπημένα πρόσωπα συμμαθητών και οικογενειακών φίλων από το Αγράμπελο με τους οποίους με συνέδεαν κοινά βιώματα αγωνίες και προσδοκίες.
Σαν οπτασία περνούσε μπροστά μου το ανθρώπινο μελισσολόι των Αγραμπελιωτών (ανδρών, γυναικών, παιδιών) που κατέφταναν στο πηγαδάκι στο "Λεσούτ" με τα ισχνά γαϊδουράκια φορτωμένα βαρέλες και γκιούμια για την προμήθεια του ζωοποιού εκείνου και ζωογόνου αναβρύσματος της γης εκεί στον Αη-Ταξιάρχη στα χωράφια η ακόμη καλύτερα στις πεζούλες των οικογενειών Τσελεπή, που μας κράτησε στη ζωή σε "δίσεκτα χρόνια", τότε που το ψωμάκι ήταν λιγοστό και η ανέχεια περίσσευε.
Αχ! και να γύριζαν να έρχονταν πίσω τα χρόνια
Εκεί πάνω στα γηπεδάκια στη «Μυγδαλιά», στον «Ασφακερό», στις «Γρούσπες», Έξω απ’ το νεκροταφείο του Αγράμπελου ή πολλές φορές λίγο έξω απ’ το Αγράμπελο, εκει μέσα στο βελανιδοδάσος όπου τελοσπάντων υπήρχε ίσιος τόπος στρωμένος με αγριολούλουδα την Άνοιξη επαναβίωσα ανεπανάληπτες στιγμές της παιδικής μου αθωότητας αφού ηρθαν μνήμες από τις ομηρικές ποδοσφαιρικές μάχες ανάμεσα στα Προδρομάκια και Αγραμπελιωτάκια με τα γρατζουνισμένα γόνατα,τα σφιχτά κορμιά, τα σπινθηροβόλα μάτια, τη λαχτάρα της νίκης και της άρρητης ικανοποίησης "επινίκια". "Αχ και να γύριζαν να έρχονταν πίσω τα χρόνια που έζησα στ’Αγράμπελα τότε…" Είχα την αίσθηση πως στ’ αυτιά μου έφτανε ο απόηχος από τις φωνές και τα ξεφωνητά των "ποδοσφαιριστών" του Αγράμπελου παιδιά του Φέρρα, Μπαμπάνη, Τσέλιου, Νταγιάννη, του Καμπέρη, του Πλιάκου, του Τάκου, του Βέλιου κ.λ.π. Και απ’ την άλλη του Προδρόμου, παιδιά του Ζανιά, του Λαινά, του Καρανίκα, του Παπαγιάννη, του Νικολέ, του Τσελεπή, του Παπούλια κ.α. που ανηφόριζαν ομαδικά τα στολισμένα με αγριολούλουδα μονοπάτια και σύρματα (αυτές τις ωραίες διαδρομές που και σήμερα μπορεί κανείς να χαρεί) για να φτάσουν στο εκάστοτε γήπεδο όπου "οι παράγοντες" είχαν κανονίσει να διεξαχθεί "το ματς" η "σύγκρουση".
Τα αδέλφια μας, οι Αγραμπελιώτες
Αλλά ακόμη και ο απόηχος από τις ατελείωτες συζητήσεις κοινωνικού, πολιτικού, ηθικού περιεχομένου που έκανε ο πατέρας μου Ανδρέας Τσελεπης και ο Λάκιας (Θεόδωρος) Σταματάκης με τους Αγραμπελιώτες, όταν τελείωναν το χτίσιμο των τοίχων του κεντρικού δρόμου του χωριού. Εγώ μικρός τότε θαύμαζα πως όλοι αυτοί οι απλοί άνθρωποι με τις μηδαμινές η ανύπαρκτες γραμματικές γνώσεις είχαν τόσο σπουδαία θεώρηση του κόσμου. Δεν είναι λοιπόν τυχαίο που, οι Αγραμπελιώτες, άνθρωποι σεμνοί, ειλικρινείς και πάνω απ’όλα αποφασιστικοί και φιλόπονοι, "προοδευτικοί" σε όλα τα επίπεδα, είχαν και διατηρούν μια σπάνια σχέση αδελφοσύνης και αλληλεγγύης μεταξύ τους. Κατόρθωσαν να μορφώσουν τα παιδιά τους ώστε πολλά απ’αυτά σήμερα έχουνε διακριθεί στον επαγγελματικό χώρο, στα γράμματα, στις επιστήμες και γενικότερα σ’ολους τους τομείς της κοινωνικής δράσης.
Οι άνθρωποι του Αγράμπελου πατριώτες με την ευρύτερη έννοια του όρου τηρούσαν και εξακολουθούν να το πράττουν, τα ήθη και τα έθιμα της πατρίδας μας κατά μοναδικό τρόπο. Μπράβο! Δεν τους παραβγαίνει κανείς παρότι το Ξηρόμερο φημίζεται για τη φιλοξενία του, οι Αγραμπελιώτες, προηγούνται στη φιλοξενία και ζεστασιά
.
Ο Θαρραλέος Σταύρος Μπαμπάνης
Αναπόφευκτα οι συνειρμοί μου έφεραν στη ζοφερή εποχή της δικτατορίας των επίορκων Απριλιανών συνταγματαρχών, οι οποίοι θέλησαν με τη βία των τανκς να σβήσουν τον ήλιο της δημοκρατίας,που επί αιώνες έλαμπε στην πατρίδα μας. Σ΄ εκείνα τα μαύρα χρόνια για μένα προσωπικά και για την οικογένεια μου, ο Αγραμπελιώτης Σταύρος Μπαμπάνης - ας είναι ελαφρύ και μυρωμένο το χώμα που τον σκέπασε - ένας εργατικός, έντιμος, ηθικός, κοινωνικός και ευφυής άνθρωπος (μακάρι η πατρίδα μας να είχε όλο τέτοιους) συνέλαβε την ιδέα και πήρε την πρωτοβουλία σε συνεννόηση με τον πατέρα μου, Ανδρέα Τσελεπή να συντάξουν "Μανιφέστο" να μαζέψουν υπογραφές και να τις στείλουν στον Παπαδόπουλο ζητώντας την αποφυλάκιση μου!!
Μου είναι αδύνατο να περιγράψω την ηθική ικανοποίηση,τη δύναμη,την προσδοκία και την ελπίδα που ένιωσα στου "Γεντί-Κουλέ" τις φυλακές, τις πικρές εκείνες μέρες της περιπέτειας μου. Ο Σταύρος Μπαμπάνης, αψήφησε τις απειλές της παντοδύναμης τότε χούντας και ζήτησε ευθαρσώς αποφυλάκιση κρατουμένου για πολιτικά φρονήματα,ενώ άλλοι μεγαλόσχημοι και επώνυμοι"σιωπούσαν"!!!
Υπέγραψε πρώτος το "Μανιφέστο" τόλμη και θάρρος Έλληνα!. Μετά την παρέλευση τόσων χρόνων ξαναδιαβάζοντας σήμερα την ιστορία εκείνων των καιρών με την οπτική του ώριμου αναγνώστη, θεωρώ ως τολμηρή αντιστασιακή πράξη, το εγχείρημα του Σταύρου Μπαμπάνη και όλων των συμπατριωτών και φίλων οι οποίοι έθεσαν συνειδητά σε κίνδυνο τους ίδιους και τις οικογένειες τους σε μια ταραγμένη εποχή που ακόμη και "ο ψίθυρος του ανέμου στα φύλλα της λεύκας" εθεωρείτο από τους καχύποπτους συνταγματάρχες και τα όργανα τους, πράξη συνωμοτική και ανατρεπτική κατά του καθεστώτος της χούντας.
Επίλογος
Ξεμάκραινα φαίνεται απ΄ το θέμα μου και υποσχέθηκα στον εαυτό μου να μη γράψω αυτές τις αράδες με συναισθηματική φόρτιση αλλά ρεαλιστικά και ως άλλος "ιστορικός" που της ιστορίας αναλαμβάνει το ήθος" και πρέπει να γράφει την αλήθεια και "ουδέν το ψευδές οφείλει ν΄ ακούει η ιστορία και εις ουδέν αληθές να κλείει τα ώτα".
Το Αγράμπελο, αυτό το ωραίο χωριό το γραφικό θα έλεγα, με τα ωραία και καθαρά (ασβεστωμένα) σπίτια ανέκαθεν νοικοκυρεμένο μέσα στο βελανιδοδάσος του Ξηρομέρου. Το χωριό που από πάνω του παραστέκει το όμορφο βουνό, το Πουρναράκι που κάποτε αποτελούσε για τους λιγοστούς κυνηγούς τόπο μοναδικό για τη θήρα της πέρδικας της βουνίσιας. Εκεί ο πατέρας μου Ανδρέας Τσελεπής με το Γκέλε Πάνο - θα θυμούνται οι παλιότεροι - απολάμβαναν τα κυνήγια τους που ήταν οι πέρδικες και ζούσαν και έβοσκαν πάνω ακριβώς απ΄ τα τελευταία σπίτια του Αγράμπελου. Ας κάνουμε κάτι και για τη βοήθεια της "Βελανιδιάς" να ξαναζωντανέψει η πανίδα στο όμορφο Πουρναράκι. Σας ευχαριστώ που δεχτήκατε στην εφημερίδα σας αυτές τις αράδες φίλοι απ΄ το Αγράμπελο και εύχομαι όλα να πάνε κατ΄ ευχή για την πρόοδο του συλλόγου σας.
(*Κατάγεται από τον Πρόδρομο και είναι μέλος του συλλόγου φίλων Βελανιδιάς. Το παρόν κείμενο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Αγραμπελιώτικα Νέα», φύλλο 2.)

Τρίτη, 2 Μαρτίου 2010

ΣΥΝΕΣΤΙΑΣΗ ΤΗΣ ΒΕΛΑΝΙΔΙΑΣ, ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 5 ΜΑΡΤΙΟΥ, ΣΤΟ ΜΕΖΕΔΟΠΩΛΕΙΟ "ΑΓΓΕΛΟΣ" ΣΤΟ ΧΑΙΔΑΡΙ.

Ο Σύλλογος Φίλων της Βελανιδιάς γιορτάζει και σας προσκαλεί στη συνεστίαση που πραγματοποιεί, τη Παρασκευή 5 Μαρτίου 2010 και ώρα 20.30 μ.μ., στη ταβέρνα – μεζεδοπωλείο «ΑΓΓΕΛΟΣ» , Καραϊσκάκη 1Β, στο Χαϊδάρι.
Σας περιμένουμε όλους εκεί για να διασκεδάσουμε, να συζητήσουμε για το περιβάλλον, τις βελανιδιές, αλλά και για το Βελανιδοδάσος Ξηρομέρου που μας αξίζει!
Τιμή πρόσκλησης 25 ευρώ.
Στην τιμή της πρόσκλησης περιλαμβάνονται πρώτο και δεύτερο πιάτο με εκπληκτικά φαγητά. και τα ποτά απεριόριστα (Όσο πιείτε …… κρασί, μπύρες και αναψυκτικά).
Σας ευχαριστούμε
Το Διοικητικό Συμβούλιο