Πέμπτη, 24 Μαρτίου 2011

Βιβλιοπαρουσίαση «Το Πάνθεον των Ξηρομεριτών Αγωνιστών» του Μπάμπη Κουβέλη


Η Αιτωλική πολιτιστική Εταιρεία σε συνεργασία με την Ομοσπονδία Συλλόγων Ξηρομέρου (Ο.Π.ΣΥ.Ξ) και τον Σύλλογο Φυτειωτών της Αθήνας «Το Λιγοβίτσι» σας προσκαλούν στην παρουσίαση του βιβλίου του Μπάμπη Κουβέλη: «ΤΟ ΠΑΝΘΕΟΝ ΤΩΝ ΞΗΡΟΜΕΡΙΤΩΝ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ- όλων των Πολέμων από το 1821 ως το 1940-41», από τις εκδόσεις Γράμμα, την 1η Απριλίου, ημέρα Παρασκευή και ώρα 8:00 μ.μ. στη Στοά του βιβλίου (Πεσμαζόγλου 5 και Σταδίου), Αθήνα .
Το βιβλίο θα παρουσιάσουν:
- Ο Ευάνθης Χατζηβασιλείου, καθηγητής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών.
- Ο Γιώργος Φερεντίνος, Καθηγητής-ιστορικός- συγγραφέας
- Ο Μπάμπης Τσελεπής, Πρόεδρος της Ξηρομερίτικης Εταιρείας Λόγου και Τέχνης.
- Θα συντονίσει ο Παναγιώτης Κοντός, Καθηγητής Γλωσσολογίας, τ. Προϊστάμενος Γραμματείας του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Παρουσιάστηκε το βιβλίο «ΚΑΤΟΧΗ–ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ-ΕΜΦΥΛΙΟΣ-Η Αιτωλοακαρνανία στη δεκαετία 1940-1950»
Την Τετάρτη 23 Μαρτίου, το απόγευμα, παρουσιάστηκε με μεγάλη επιτυχία το βιβλίο «ΚΑΤΟΧΗ–ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ–ΕΜΦΥΛΙΟΣ-Η Αιτωλοακαρνανία στη δεκαετία 1940-1950» την επιμέλεια του οποίου είχαν οι Κωνσταντίνα Μπάδα και Θανάσης Σφήκας, στην αίθουσα της Ε.Σ.Η.Ε.Α, Ακαδημίας 20, στην Αθήνα, από τις εκδόσεις «ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ».
Στην εκδήλωση συμμετείχαν και μίλησαν για το βιβλίο, κατά σειράν οι: Νίκος Καραπιδάκης, καθηγητής – Ιόνιο Πανεπιστήμιο, Ηλίας Νικολακόπουλος, καθηγητής – Πανεπιστήμιο Αθηνών, Κωνσταντίνα Μπάδα, καθηγήτρια – Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, Θανάσης Σφήκας, Αναπλ. καθηγητής, Αριστοτέλειο Παν/μιο Θεσ/κης, ενώ συντονιστής της εκδήλωσης ήταν η Έφη Αργυρού, ιστορικός.

Δευτέρα, 21 Μαρτίου 2011

ΤΟ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΔΕΝΔΡΟ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΜΠΑΜΠΗ ΤΣΕΛΕΠΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΟΔΡΟΜΟ


Ο ΑΝΔΡΕΑΣ ΤΣΕΛΕΠΗΣ ΤΟΥ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ (ΠΑΤΕΡΑΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΤΣΕΛΕΠΗ), ΛΟΧΙΑΣ ΣΤΟ ΙΠΠΙΚΟ ΣΤΑ ΓΙΑΝΝΙΝΑ (1925).
 
ΤΙΓΚΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΤΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ. ΘΕΙΟΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΤΣΕΛΕΠΗ ΑΠΟ ΤΟ ΣΟΪ ΤΗΣ ΜΑΝΑΣ ΤΟΥΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΣ-ΤΙΓΚΑ ΤΣΕΛΕΠΗ. ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΑΡΗΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥ (ΔΕΚΑΕΤΙΑ 1930).
 
ΤΣΕΛΕΠΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΤΟΥ ΑΝΔΡΕΑ (ΓΙΑΤΡΟΣ). ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ ΣΤΗΝ 5Η ΜΟΙΡΑ ΚΑΤΑΔΡΟΜΩΝ ΣΤΟ ΠΑΓΓΑΙΟ ΣΤΗ ΔΡΑΜΑ.

Ο ΓΙΑΤΡΟΣ ΤΣΕΛΕΠΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ, ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ ΣΤΗΝ ΚΟΡΙΝΘΟ, ΝΕΟΣΥΛΛΕΚΤΟΣ (1965).

Ο ΜΠΑΜΠΗΣ ΤΣΕΛΕΠΗΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ ΤΟ 1968, ΣΤΗΝ 25Η ΕΠΙΛΑΡΧΙΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΕΩΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ.

Ο ΜΠΑΜΠΗΣ ΤΣΕΛΕΠΗΣ ΝΕΟΣΥΛΕΚΤΟΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ ΣΤΟ ΧΑΙΔΑΡΙ (ΙΟΥΝΙΟΣ 1966).
 


Ο ΜΙΚΡΟΤΕΡΟΣ ΑΔΕΛΦΟΣ ΣΤΑΘΗΣ ΤΣΕΛΕΠΗΣ ΥΠΗΡΕΤΗΣΕ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ ΣΤΟΥΣ ΑΛΕΞΙΠΤΩΤΙΣΤΕΣ. ΕΔΩ ΣΤΗ ΦΩΤΟ ΕΙΝΑΙ ΣΤΗ 2Η ΜΟΙΡΑ ΚΑΤΑΔΡΟΜΩΝ ΣΤΟ ΔΙΟΝΥΣΟ (1969). ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΑΥΤΟΣ ΤΡΑΥΜΑΤΙΑΣ ΣΤΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΤΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΣΤΕΡΙΩΜΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΣΤΟ ΤΟΠΟ ΜΑΣ.

ΕΥΧΕΤΗΡΙΑ ΚΑΡΤΑ ΤΟΥ ΓΡΗΓΟΡΗ ΦΑΡΑΚΟΥ (ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΚΚΕ) ΣΤΟΝ ΦΥΛΑΚΙΣΜΕΝΟ ΤΣΕΛΕΠΗΕΥΧΕΤΗΡΙΑ ΚΑΡΤΑ ΕΣΤΕΙΛΕ Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΤΟΥ Κ.Κ.Ε. ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΦΑΡΑΚΟΣ ΣΤΟΝ ΦΥΛΑΚΙΣΜΕΝΟ ΜΠΑΜΠΗ ΤΣΕΛΕΠΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΝΟΜΑΣΤΙΚΗ ΤΟΥ ΓΙΟΡΤΗ. Ο ΜΠΑΜΠΗΣ ΗΤΑΝ ΑΚΟΜΑ (10/2/1974) ΣΤΙΣ ΦΥΛΑΚΕΣ ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΜΕΝΟΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗ ΧΟΥΝΤΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΡΧΕΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ...

EΡΓΟ ΤΕΧΝΗΣ "ΜΙΑ ΣΤΙΓΜΗ ΣΤΟΝ ΚΟΡΥΔΑΛΛΟ" ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΟ ΣΤΟΝ ΜΠΑΜΠΗ ΤΣΕΛΕΠΗ


ΕΝΑ ΠΙΝΑΚΑΣ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ ΕΡΓΟ ΤΕΧΝΗΣ ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΟΣ ΣΤΟΝ ΜΠΑΜΠΗ ΤΣΕΛΕΠΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΦΥΛΑΚΙΣΜΕΝΟ ΣΤΑΘΗ ΛΑΖΑΡΙΖΗ (ΠΑΛΑΙΜΑΧΟΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΣΤΗΣ ΤΗΣ ΑΕΚ).
 ΩΣ ΓΝΩΣΤΟΝ Ο ΜΠΑΜΠΗΣ ΤΣΕΛΕΠΗΣ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΤΗΚΕ ΣΕ ΙΣΟΒΙΑ ΔΕΣΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΧΟΥΝΤΙΚΗ ΤΟΥ ΔΡΑΣΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΗΓΑΝ ΣΤΙΣ ΠΙΟ ΣΚΛΗΡΕΣ ΦΥΛΑΚΕΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ, ΚΑΒΑΛΑΣ, ΓΕΝΤΙ-ΚΟΥΛΕ, ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ, Κ.Α.  


ΑΦΙΕΡΩΣΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΚΟΛΟΜΒΑ ΣΤΟΝ ΜΠΑΜΠΗ ΤΣΕΛΕΠΗ

ΑΦΙΕΡΩΣΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΤΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΚΟΛΟΜΒΑ "2/39 ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΕΥΖΩΝΩΝ" ΣΤΟΝ ΜΠΑΜΠΗ ΤΣΕΛΕΠΗ  
ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΑΝΤΙΣΤΡΑΤΗΓΟΥ Ε.Α. ΚΟΛΟΜΒΑ ΝΙΚΟΥ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΜΠΑΜΠΗ ΤΣΕΛΕΠΗΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΑΝΤΙΣΤΡΑΤΗΓΟΥ Ε.Α. ΚΟΛΟΜΒΑ ΝΙΚΟΥ
ΠΡΟΣ ΤΟΝ
ΜΠΑΜΠΗ ΤΣΕΛΕΠΗ
Αθήνα 10 Μαΐου 2010
Αγαπητέ φίλε Μπάμπη,
Ήθελα θερμά να σ’ ευχαριστήσω για τη θαυμάσια και επίκαιρη παρέμβαση σου, στην πρόσφατη βιβλιοπαρουσίαση στο Μεσολόγγι της εργασίας μου «Σελίδες από την πολεμική ιστορία του 2/39 Συντάγματος Ευζώνων».
Με τον χειμαρρώδη και πατριωτικό λόγο σου όπως και με τις εύστοχες και εμπεριστατωμένες επισημάνσεις σου , έδωσες μια ξεχωριστή διάσταση στο πόνημα μου, αλλά και συγκινησιακή νότα στο ακροατήριο τα οποίο άλλωστε σε καταχειροκρότησε.


Αγαπητέ Μπάμπη,
Σου εύχομαι απ’ την Καρδιά μου να είσαι καλά και δυνατός με γνώμονα το ρητό: «Αιεν αριστεύειν και υπείροχον έμμεναι άλλων»


Με ξεχωριστή εκτίμηση και αγάπη
Αντιστράτηγος ε.α.
Νικόλαος Κολόμβας
Επίτιμος διοικητής Γ’ Σώματος Στρατού
Πτυχιούχος Νομικής Α.Π.Θ.

Κυριακή, 20 Μαρτίου 2011

Συγχαρητήρια του Μπάμπη Τσελεπή προς το περιοδικό «η Δάφνη»

ΠΡΟΣ
ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ «Η Δάφνη»

Θα ήθελα να εκφράσω τα θερμά μου συγχαρητήρια στην ομάδα του περιοδικού «η Δάφνη» για την αξιόλογη Πατριδοτοπική δουλειά τους. Θα ήθελα προσωπικά να απευθύνω στον Πρόεδρο Μεντζά Μάρκο τα θερμά μου συγχαρητήρια για την επιμονή και την υπομονή που δείχνει ο ίδιος και οι συνεργάτες του, ώστε κάθε εξάμηνο να γίνεται πραγματικότητα αυτό το αξιόλογο περιοδικό. Διάβασα το τελευταίο τεύχος του περιοδικού και χάρηκα ιδιαίτερα με την εξαίρετη δουλειά που κάνετε, κυρίως από πλευράς θεμάτων, τα οποία βρήκα ενδιαφέροντα, κατανοητά και ουσιώδη. Το περιοδικό σας με κάνει να πιστεύω πως υπάρχει ελπίδα για το Νομό Αιτωλοακαρνανίας. Μέσα από τις σελίδες του ανακάλυψα τη Ναυπακτία που αγνοούσα. Ανθρώπους που νοιάζονται για πράγματα όπως η ιστορία, η Λογοτεχνία, η λαϊκή τέχνη, η ποίηση και άλλες πνευματικές δραστηριότητες. Σας εύχομαι καλή συνέχεια στην αξιέπαινη και εξαίρετη δουλειά που κάνετε στο περιοδικό και σας παρακαλώ να με γράψετε στον κατάλογο των παραληπτών.

Και πάλι συγχαρητήρια για το περιοδικό σας
Με τιμή

Μπάμπης Τσελεπής
Πρόεδρος της Ξηρομερίτικης Εταιρείας Λόγου και τέχνης