Πέμπτη, 21 Απριλίου 2011

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΞΗΡΟΜΕΡΙΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΛΟΓΟΥ ΚΑΙ ΤΕΧΝΗΣ

Ανδρέας Κορδολαίμης: «Εφαρμόζουμε στρατηγικό σχέδιο μείωσης τροχαίων ατυχημάτων»


Ο συμπατριώτης μας Ανδρέας Κορδολαίμης ο οποίος  κατάγεται από την Παλαιοκαρυά Τριχωνίδος (Δήμος Αγρινίου) είναι Ταξίαρχος  και επικεφαλής στη Διεύθυνση Τροχαίας του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας.

 Ο Ανδρέας Κορδολαίμης είναι έμπειρος αξιωματικός, εργατικός, ήπιων τόνων ιδιαίτερα ικανός,  εξαιρετικά καταρτισμένος, με βαθειά γνώση των υπηρεσιών της τροχαίας
Από τα πρώτα χρόνια της Αστυνομικής του καριέρας έδειξε την προτίμηση του προς τις υπηρεσίες της Τροχαίας. Έχει υπηρετήσει σε όλες τις μάχιμες υπηρεσίες της τροχαίας και έχει ασχοληθεί με τη διεύρυνση όλων των ειδών και όλων των κατηγοριών τροχαίων ατυχημάτων. 
Πριν όμως καταταγεί στο σώμα της Αστυνομίας είχε ήδη φοιτήσει και αποφοιτήσει από την Ζωσιμαία παιδαγωγική Ακαδημία Ιωαννίνων.
Τα πνευματικά και παιδαγωγικά εφόδια, που απόχτησε στην παιδαγωγική ακαδημία, οδήγησαν τα βήματα του σε κοινωνικές υπηρεσίες και ήπιες επιλογές στο Αστυνομικό σώμα. Καθώς οι υπηρεσίες της τροχαίας είναι πλέον στοιχείο της καθημερινότητας μας και καθώς και ο κίνδυνος που επικρέμαται τις ώρες της κυκλοφορίας μας είναι πάντα σοβαρός και «επί θύραις».

Ο Ταξίαρχος  Ανδρέας Κορδολαίμης και επικεφαλής στη Διεύθυνση Τροχαίας του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας μας εξηγεί για το στρατηγικό σχέδιο μείωσης τροχαίων ατυχημάτων: 

Η Διεύθυνση Τροχαίας του Αρχηγείου Ελλ. Αστυνομίας :
Α) Καθορίζει στόχους και εκπονεί σχέδια για τη μείωση των τροχαίων ατυχημάτων και την ασφαλή κυκλοφορία πεζών και οχημάτων. Για το σκοπό αυτό συλλέγει, μελετά και αναλύει στατιστικά στοιχεία και μεριμνά για την αξιοποίηση των συμπερασμάτων.
Β) Συνεργάζεται με αρμοδίους (κρατικούς και ιδιωτικούς ) φορείς για την βελτίωση της οδικής κυκλοφορίας.
Γ ) Ανταλλάσει εμπειρίες με τις αστυνομίες άλλων χωρών.
Δ) Υποβάλλει προτάσεις για την εκπαίδευση του προσωπικού της.
Ε) Προετοιμάζει νομοθετήματα και ενημερώνει το κοινό σε θέματα κυκλοφοριακής αγωγής και πρόληψη ατυχημάτων.

Τον έλληνα οδηγό τον χαρακτηρίζει το μεσογειακό ταμπεραμέντο. Έρευνα της Eurostat, που πραγματοποιήθηκε σε 15 χώρες της Ε.Ε., και ανακοινώθηκε το 2007, επέδειξε τους Έλληνες, μετά τους Ιταλούς, σαν τους πλέον  «εκδηλωτικούς» και επιθετικούς οδηγούς.
Μέρος των Ελλήνων οδηγών, οδηγούν ριψοκίνδυνα. Αναβοσβήνουν τα φώτα του αυτοκινήτου τους και κορνάρουν συχνά. Κάνουν χειρονομίες και ενίοτε μπλέκονται σε φραστικό επεισόδιο με άλλο οδηγό.
Επισημαίνεται, ότι ο Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας, ( Κ.Ο.Κ. ) επιβάλλει  “οι οδηγοί να συμπεριφέρονται με ευγένεια στους πεζούς και στους άλλους οδηγούς. Να μην προκαλούν με την συμπεριφορά τους τρόμο, ανησυχία ή παρενόχληση στους λοιπόν χρήστες των οδών”. Ο σωστός οδηγός πρέπει να είναι γνώστης του Κ.Ο.Κ., σοβαρός, νηφάλιος, ξεκούραστος, απερίσπαστος, συνεργάσιμος, προνοητικός και ευγενής.

Για την βελτίωση της οδικής ασφάλειας  στη χώρα μας εφαρμόστηκαν δύο πενταετή προγράμματα, τα οποία απέφεραν σταδιακή μείωση των θυμάτων των τροχαίων ατυχημάτων, καθόσον το έτος 1999 υπήρχαν 2.115 νεκροί, ενώ το 2009 μειώθηκαν στους 1.463. σε ότι αφορά το υπουργείο προστασίας του Πολίτη, το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας καθόρισε για την 5ετία 2011-2015, νέο στρατηγικό σχέδιο μείωσης των νεκρών, κατά 100 λιγότερους, κάθε έτος, σε σχέση με το προηγούμενο έτος.
Το σκεπτικό της ηγεσίας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη είναι αποκλειστικά η μείωση των τροχαίων ατυχημάτων. 

Μαζί με τις ευχές μου για «ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ και ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ» κάνω έκκληση προς τους οδηγούς να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά την οδήγηση γιατί μια μικρή απροσεξία μπορεί να φέρει μια μεγάλη δυστυχία.  
ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ, μπορούμε να μειώσουμε τα τροχαία ατυχήματα.

Σάββατο, 16 Απριλίου 2011

Κυκλοφόρησε το λεύκωμα «ΜΑΧΑΙΡΑΣ ΞΗΡΟΜΕΡΟΥ» του Γεωργίου Χρ. Κουβέλη

Το Λεύκωμα «ΜΑΧΑΙΡΑΣ Ξηρομέρου-226 Φωτογραφίες» κυκλοφορεί από την Ξηρομερίτικη εταιρεία Λόγου και Τέχνης.

Κυκλοφόρησε από την Ξηρομερίτικη εταιρεία Λόγου και Τέχνης το Λεύκωμα «ΜΑΧΑΙΡΑΣ Ξηρομέρου-226 Φωτογραφίες» του Γιώργου Χρ. Κουβέλη με φωτογραφίες σε πρόσωπα-εικόνες-και μνήμες από όλο το χωριό. Στο λεύκωμα αποτυπώνεται όλο το ασπρόμαυρο υλικό που συγκεντρώθηκε από τον φακό του Γιώργου Κουβέλη και παρουσιάζει το χωριό του, με τρόπο που συναρπάζει και γοητεύει, ανακαλεί μνήμες και συγκινεί. Εικόνες από το χθες, εικόνες σιωπής εικόνες κοινής ζωής και παραδόσεων, εικόνες φύσης και ανθρώπων, συμπληρώνουν την εικόνα του Χωριού: Μαχαιράς. Το Λεύκωμα μας ανοίγει ένα παράθυρο για να περάσουμε από τη νοσταλγία στην αναζήτηση και στο όραμα για ένα ομορφότερο χωριό.

ΠΡΟΛΟΓΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΤΗΣ ΞΗΡΟΜΕΡΙΤΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΛΟΓΟΥ ΚΑΙ ΤΕΧΝΗΣ

Με ιδιαίτερη χαρά και θαυμασμό αποφασίσαμε να προβούμε στην έκδοση αυτού του εκπληκτικού φωτογραφικού λευκώματος του Γεωργίου Χρ. Κουβέλη. Με χαρά, γιατί είναι ένα ακόμη πνευματικό έργο Ξηρομερίτη δημιουργού, το οποίο θα αποτελέσει ιστορική, πνευματική και πολιτιστική παρακαταθήκη. Ο θαυμασμός δεν θα μπορούσε να μην υπάρχει, αφού, βλέποντας κανείς την ποιότητα της εργασίας και το μόχθο του συγγραφέα, καταλαβαίνει αμέσως τη σπουδαιότητα και τη σημασία του, τόσο για τον ίδιο τον συγγραφέα, όσο και για το χωριό του, τη Μαχαιρά.

Αυτή η ασπρόμαυρη φωτογραφική συλλογή του Γιώργου Κουβέλη απεικονίζει κάποιες απλές καθημερινές, ωστόσο μοναδικές, στιγμές του παρελθόντος έτσι όπως τις κατέγραψε ο φωτογραφικός του φακός και έτσι όπως τις κράτησε και τις παρουσιάζει η αγάπη του για την τέχνη της φωτογραφίας, αλλά και η νοσταλγία χαμένων εποχών και ανθρώπων. Η φωτογραφία ως εικόνα, αφού, ως γνωστόν, μια φωτογραφία αξίζει όσο χίλιες λέξεις, επαναφέρει από τη λήθη του χρόνου το παρελθόν και προσπαθεί να το εντάξει στο παρόν ως βιωματική εμπειρία, που η ίδια η φωτογραφία επιδιώκει πρωτίστως να δημιουργήσει. Κοιτάζοντας κανείς προσεκτικά αυτές τις φωτογραφίες της Μαχαιράς κάνει ένα ταξίδι πίσω στον χρόνο και βιώνει, έστω και νοερά, τον χαμένο χρόνο και τις παλιές όμορφες και δροσερές εποχές της νιότης και της απλότητας.

Η Ξηρομερίτικη Εταιρεία Λόγου και Τέχνης δεν θα μπορούσε να μην περιβάλει υπό τη σκέπη της ένα τέτοιο έργο, αφού η προβολή, η ανάδειξη και η προστασία της πολιτιστικής και πνευματικής κληρονομιάς του τόπου μας είναι ένας από τους βασικούς σκοπούς της ίδρυσής της. Με ενθουσιασμό, λοιπόν, αποφασίσαμε να προβούμε στην έκδοση αυτού του λευκώματος, γιατί αποτελεί ένα σημαντικό πνευματικό έργο που παρουσιάζει μια εποχή η οποία βρίσκεται στο μεταίχμιο της κοινωνικής και πολιτιστικής αλλαγής του τόπου μας.

Ευχόμαστε στον συγγραφέα να έχει πάντα τη δύναμη και τη χαρά να προσπαθεί για την προβολή του χωριού του, της Μαχαιράς. Ευελπιστούμε το έργο αυτό να αποτελέσει αφορμή και αρχή για τη συγκέντρωση και έκδοση και άλλων παρόμοιων λευκωμάτων. Επίσης, ως νεοεκλεγμένο και πρώτο Διοικητικό Συμβούλιο της Ξηρομερίτικης Εταιρείας Λόγου και Τέχνης, καλούμε όλους όσοι ενδιαφέρονται να συμβάλουν, έστω και στο ελάχιστο, στην πνευματική, πολιτιστική και κοινωνική ανάπτυξη του Ξηρομέρου να το κάνουν με μοναδικό γνώμονα την αγάπη τους για τον τόπο μας και θα μας βρουν συμπαραστάτες και κάθε τους ενέργεια και για αυτό τους ευχαριστούμε εκ των προτέρων.

Ξηρομερίτικη Εταιρεία Λόγου και Τέχνης (Ξ.Ε.ΛΟ.Τ.)

Τρίτη, 5 Απριλίου 2011

BINTEO: Ο Μπάμπης Τσελεπής μιλάει στη παρουσίαση του βιβλίου του Μπάμπη Κουβέλη

 Ο Πρόεδρος της Ξηρομερίτικης Εταιρείας Λόγου και Τέχνης,  Μπάμπης Τσελεπής, μίλησε την Παρασκευή 1 Απριλίου 2011, στη στοά του βιβλίου, στη παρουσίαση του βιβλίου του Μπάμπη Κουβέλη, «Το Πάνθεον των Ξηρομεριτών Αγωνιστών», καθηλώνοντας το ακροατήριο με την αστείρευτη ρητορική του δεινότητα.


BINTEO: Ο ιστορικός Γιώργος Φερεντίνος μιλάει στη παρουσίαση του βιβλίου του Μπάμπη Κουβέλη

Σε μια από τις σπάνιες εμφανίσεις του, ο Καθηγητής-ιστορικός Γιώργος Φερεντίνος από το Θύρριο Ακαρνανίας μίλησε την Παρασκευή 1 Απριλίου 2011, στη στοά του βιβλίου, στη παρουσίαση του βιβλίου του Μπάμπη Κουβέλη, «Το Πάνθεον των Ξηρομεριτών Αγωνιστών».

Κυριακή, 3 Απριλίου 2011

Παρουσιάστηκε με μεγάλη επιτυχία «Το Πάνθεον των Ξηρομεριτών Αγωνιστών» του Μπάμπη Κουβέλη

Στη στοά του βιβλίου, στην αίθουσα Λόγου και Τέχνης, στην Αθήνα, προχθες Παρασκευή 1 Απριλίου 2011, παρουσιάστηκε μέσα σε μια ζεστή και όμορφη ατμόσφαιρα το βιβλίο του Μπάμπη Κουβέλη «Το Πάνθεον των Ξηρομεριτών Αγωνιστών». Η εκδήλωση ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς, αφού η αίθουσα ήταν κατάμεστη και διατηρήθηκε έτσι μέχρι το τέλος της παρουσίασης του Βιβλίου.
Συντονιστής της παρουσίασης ήταν ο Παναγιώτης Κοντός, Καθηγητής Γλωσσολογίας, τ. Προϊστάμενος Γραμματείας του Πανεπιστημίου Αθηνών ο οποίος με σωστές παρεμβάσεις και τοποθετήσεις καλωσόρισε τους καλεσμένους, παρουσίασε τους ομιλητές και φυσικά τον συγγραφέα.
Για το βιβλίο και το έργο του Μπάμπη Κουβέλη μίλησαν οι : Ο Ευάνθης Χατζηβασιλείου, καθηγητής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, ο οποίος αναφέρθηκε στην σπουδαιότητα των ιστορικών ντοκουμέντων του βιβλίου, ο Γιώργος Φερεντίνος, Καθηγητής-ιστορικός- συγγραφέας ο οποίος εξήρε το έργο του συγγραφέα και ο Μπάμπης Τσελεπής, Πρόεδρος της Ξηρομερίτικης Εταιρείας Λόγου και Τέχνης ο οποίος αναφέρθηκε στην προσωπικότητα του συγγραφέα και την κοινωνική και πολιτιστική του παρουσία καθηλώνοντας το ακροατήριο με την αστείρευτη ρητορική του δεινότητα.
 Στο τέλος ο συγγραφέας Μπάμπης Κουβέλης ευχαρίστησε τους ομιλητές, τους συνδιοργανωτές καθώς και τους παρευρισκόμενους για την παρουσία τους στην εκδήλωση.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους: oι Βουλευτές Ανδρέας Μακρυπίδης και Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο Π. βουλευτής Θωμάς Χούτας, ο πρόεδρος δημοτικού συμβουλίου Ξηρομέρου Βασίλης Μουρκούσης, ο Πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου Ρουμελιωτών Γεώργιος Κουβέλης, ο Πρόεδρος της ΠΑΝ.ΣΥ. Πάνος Χολής, ο απόγονος του ήρωα του 1821 του Πάνου Γαλάνη-Μεγαπάνου ο Επαμεινώνδας Μεγαπάνος, ο Ταξίαρχος της ΕΛ.ΑΣ Ανδρέας Κορδολαίμης, ο πολιτευτής Νίκος Καραπάνος, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ξηρομεριτών Δημήτρης Στεργίου, ο Γραμματέας του συλλόγου Κωνωπίνας Θεόδωρος Χολής, η καθηγήτρια Πανεπιστημίου Θεοφανοπούλου-Κοντού Δήμητρα, ο επίτιμος πρόεδρος της ΠΑΝ.ΣΥ Αλέκος Σάββας, οι Συγγραφείς Γιάννης Δημητρούκας, Γιάννης Καρύτσας, Πάνος Λαζαρόπουλος, Νίκος Μήτσης, Χρήστος Κορέλλας, από την Ομοσπονδία Ξηρομεριτών οι Άγγελος Μηλιώνης, Βασίλης Μπουρνάζος, ο δάσκαλος Πέτρος Μπερερής από το παιδαγωγικό ινστιτούτο, από την Ξηρομερίτικη εταιρεία λόγου και τεχνης ο Μπαρμπαρούσης Γιώργος και Χρήστος Γαζέτας, ο αντιστράτηγος ε.α. και συγγραφέας Νίκος Κολόμβας, ο αξιωματικός ε.α. Σάββας Γερογιάννης, οι αντιστράτηγοι ε.α. Πέτρος Χρυσικός και Νίκος Σαγάνης, ο πρώην Γεν. Διευθυντής του Υπουργείου Ανάπτυξης Γιώργος Τσούκας, ο Π. του Συλλόγου Μπαμπίνης Σπύρος Μπενέκος, ο εκδότης της «Αιτωλοακαρνανικής» Χρυσόστομος Πατούλας, από το Σύλλογο Κατούνας: ο πρόεδρος Βαγγέλης Κουτιβής και η π. πρόεδρος Σοφία Μαγκλάρα, από το σύλλογο Θυρρείου η Σώζου Ελευθερία, από το Σύλλογο Φυτειωτών ο πρόεδρος Χρήστος Σαλτογιάννης, ο δημοσιογράφος Μιχάλης Βαλιανάτος, από το Σύλλογο Βόνιτσας ο Φώτης Μπρούμος, ο γιατρός Παναγιώτης Μαυρομάτης, ο Αντιπρόεδρος του Συλλόγου Παπαδαταίων Αλεξανδρής Βαγγέλης, κ.α.
Την εκδήλωση διοργάνωσαν η Αιτωλική Πολιτιστική Εταιρία σε συνεργασία με την Ομοσπονδία Ξηρομεριτών (Ο.Π.ΣΥ.Ξ) και τον Σύλλογο των Απανταχού Φυτειωτών «το Λιγοβίτσι».