Δευτέρα, 25 Ιουνίου 2012

Βραδιά λαϊκού πολιτισμού στην Αθήνα αφιερωμένη στο Νίκο Ράππο     Η Αιτωλική Πολιτιστική Εταιρεία, η Ξηρομερίτικη Εταιρεία Λόγου και Τέχνης και ο Σύλλογος Κωνωπινιωτών Ξηρομέρου, σας προσκαλούν να παρευρεθείτε στη Βραδιά λαϊκού πολιτισμού, για να τιμήσουνε τον Νίκο Ράππο, τον λαογράφο του Ξηρομέρου, για το σύνολο της πολιτιστικής του προσφοράς, στη γενέτειρα του την Κωνωπίνα και στο τόπο μας, την Πέμπτη 28 Ιουνίου2012, στις 8:00 μ.μ. στη Στοά του Βιβλίου Πεσματζόγλου 5 και Σταδίου, Αθήνα....

Για τον Νίκο Ράππο θα μιλήσουν οι:
-Γεώργιος Ι. Θανόπουλος, Επίκουρος Καθηγητής Λαογραφίας της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών
-Αμαλία Λιοπύρη, Εκπαιδευτικός και μεταπτυχιακή φοιτήτρια Λαογραφίας της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών
-Βασίλης Σκούρτας, Πρόεδρος του Συλλόγου Κωνωπινιωτών
-Μπάμπης Τσελεπής, πρόεδρος ΞΕ.ΛΟ.Τ.
-Την εκδήλωση θα χαιρετήσει ο Δήμαρχος Ακτίου-Βόνιτσας Νίκος Σολδάτος
-Τη βραδιά θα κλείσει ο Λαογράφος-Ερευνητής Νίκος Ράππος
-Συντονισμός Παναγιώτης Κοντός, Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, πρόεδρος ΑΙ.ΠΟ.Ε.


Νίκος Ράππος: Ο Λαογράφος του Ξηρομέρου

     Πνεύμα ανήσυχο και ερευνητικό, ζει μόνιμα στη Κωνωπίνα και από χρόνια ασχολείται με την έρευνα, καταγραφή και παρουσίαση λαογραφικών στοιχείων της Κωνωπίνας, του Ξηρομέρου, της Αιτωλοακαρνανίας και όχι… μόνο. 
     Λάτρης της ιδιαίτερης πατρίδας του, της Κωνωπίνας, ίδρυσε και λειτουργεί στο κέντρο του χωριού, το λαογραφικό του μουσείο συγκεντρώνοντας σπάνια αντικείμενα που διέσωσε από την πολυκαιρία, τη φθορά και τους γυρολόγους και η προσφορά του στον κοινωνικό, πολιτιστικό, πνευματικό τομέα του χωριού είναι πολύτιμη και πλούσια.
       Είναι ο ακάματος εργάτης του πολιτισμού και θεωρείται από  τους σπουδαιότερους ερευνητές του τόπου μας, με σπάνιο  συλλεκτικό έργο, που αδιάκοπα συνεχίζεται και χωρίς αυτόν οι υλικές μαρτυρίες της ζωής των κατοίκων και της ιστορίας του τόπου μας θα είχαν χαθεί.
        Ο Νίκος Ράππος με περισσή αγάπη αλλά και ανιδιοτέλεια διακονεί ολόκληρες δεκαετίες στη διάσωση, περισυλλογή, προβολή του πολιτισμού και της παράδοσης του τόπου μας.
        Στο λαογραφικό του μουσείο εκθέτει  με αγάπη και τρυφεράδα τους καρπούς ενός πολύχρονου συλλεκτικού έργου και η συλλογή περιλαμβάνει σπάνια εκθέματα, είδη λαϊκής τέχνης, αγροτικά εργαλεία (για όργωμα, φύτεμα, θέρισμα και συγκομιδή), συλλογή αγροτικών εργαλείων και είδη καθημερινής οικιακής χρήσεων, γραμμόφωνα, συλλογές γραμματοσήμων, παλαιές φωτογραφίες και άλλα αντικείμενα. 
        Ο Νίκος Ράππος διοργανώνει πολλές εκδηλώσεις όπως οι τελευταίες εκθέσεις εθνολογικών και λαογραφικών στοιχείων για την 28η  Οκτώβρη και την 25ηΜαρτίου στην Κατούνα, συμμετέχοντας με τον τρόπο του στην εκπαίδευση, συνδέοντας το παρελθόν με το παρόν, ενώ συγχρόνως συμβάλλει στην εθνική συνείδηση και διαφύλαξη της πολιτιστικής ταυτότητας του τόπου μας.
         Αξίζει λοιπόν να περάσετε από την Κωνωπίνα και από τον μοναδικό αυτό χώρο και να θαυμάσετε τις μοναδικές συλλογές του Λαογραφικού Μουσείου του Νίκου Ράππου.
ΔΕΙΤΕ ΒΙΝΤΕΟ

Κυριακή, 3 Ιουνίου 2012

Με επιτυχία παρουσιάστηκε το βιβλίο του Παναγιώτη Λαζαρόπουλου: «Το Σταυροδρόμι του Ελληνισμού» στην Αθήνα       Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 1 Ιουνίου  2012, στη Στοά του Βιβλίου, στην Αθήνα, από την Αιτωλική Πολιτιστική Εταιρεία με τη συμπαράσταση της Ξηρομερίτικης Εταιρείας Λόγου και τέχνης, εκδήλωση για τη παρουσίαση του Βιβλίου του συγγραφέα Παναγιώτη Δ. Λαζαρόπουλου «Το Σταυροδρόμι του Ελληνισμού» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «ΔΡΟΜΩΝ»...
ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ-PHOTOTSELIOS
 Το νέο βιβλίο του συμπατριώτη μας Παναγιώτη Δ. Λαζαρόπουλου: «Το Σταυροδρόμι του Ελληνισμού» είναι αποτέλεσμα πολύχρονης έρευνας του συγγραφέα σε αρχειακό υλικό και μέσα στις σελίδες του αναφέρεται στο έπος του ελληνισμού
    «Δεν ήταν στρωμένη με ροδοπέταλα η ιστορική πορεία του Ελληνισμού. Είχε και κακοτοπιές και παγίδες και συνθήκες αντίξοες. Όλα, όμως, τα ξεπέρασε με το αδάμαστο σθένος του και τη δύναμη του πνεύματος, κι έφτασε τον πολιτισμό του σε ύψη αξεπέραστα. Με αυτά τα εφόδια, νίκησε εχθρούς πολυάριθμους, έγινε κοσμοκράτορας και υπέταξε τους κατακτητές του. Όμως, σε μια μεγάλη ιστορική στιγμή, ο Έλληνας πολεμήθηκε και δοκιμάστηκε άγρια. Απειλήθηκε η εξάλειψη του ονόματός του και όλων των παραγώγων του πνεύματός του, που καταύγασε την Οικουμένη, ημέρωσε τους λαούς και έφερε το θαύμα της Αναγέννησης. Κι αυτό στο όνομα του Θεού της αγάπης (!), από πνεύματα, που αγνόησαν και έπραξαν αντίθετα απ’ τις εντολές Του.
       Αποτέλεσμα να περάσει ο Ελληνισμός, για μία ακόμα φορά, άτρωτος, μέσα από Συμπληγάδες Πέτρες και να επιβάλει, σ’ όλους αυτούς, που επιχείρησαν τον αφανισμό του, τον πολιτισμό του και την κυρίαρχη και εξουσιαστική παρουσία του.
       Διδάσκει η ιστορία, μα πρώτα πρέπει να τη σπουδάζουμε. Αληθινή, πραγματική κι όχι κάλπικη και μακριά από κάθε ιδιοτέλεια. Αυτό προσπαθεί να σας πει το βιβλίο αυτό, που κρατάτε στα χέρια σας…».

      Οι εξαίρετοι ομιλητές, με τον  συντονισμό  του καθηγητή Πανεπιστημίου και προέδρου της Αιτωλικής πολιτιστικής Εταιρείας  Παναγιώτη Κοντούαναφέρθηκαν στο έργο του Παναγιώτη  Λαζαρόπουλου τονίζοντας ότι o συγγραφέας δίνει αλήθειες καλογραμμένες και αξίες διαχρονικές του ελληνισμού.
       Ο Παναγιώτης Κοντός, καλωσόρισε τους προσκεκλημένους, προλόγισε την εκδήλωση, τόνισε για τον συγγραφέα ότι  η ιστορία που συνέγραφε είναι ζωντανή, και γραμμένη πάντα με βαθύ ενδιαφέρον για την εποχή και για τους ανθρώπους που τη δημιούργησαν με  βαθιά γνώση των πηγών και των γεγονότων.
    Την παρουσίαση άνοιξε ο  δοκιμιογράφος - ποιητής Δημήτρης Καραμβάλης,μιλώντας για το βιβλίο τόνισε τον ιστορικό πλούτο του βιβλίου, το οποίο ξεναγεί τον αναγνώστη  σε όλες τις πτυχές αυτής της φαντασμαγορικής αλλά και γεμάτη εκπλήξεις αυτοκρατορίας που κυριάρχησε στο προσκήνιο της Ιστορίας για πάνω από χίλια χρόνια.
  Αμέσως μετά μίλησε ο Γιάννης Πολέμης, Καθηγητής, διευθυντής του τομέα Βυζαντινής Φιλολογίας και Λαογραφίας της Φιλοσοφικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών,  ο οποίος παρέθεσε με σαφήνεια την αξία του έργου με επιστημονική και εμπεριστατωμένη τεκμηρίωση.
    Στη συνέχεια ο Μπάμπης Τσελεπής, Πρόεδρος της Ξηρομερίτικης Εταιρείας Λόγου και Τέχνης με γλαφυρότητα εξήρε το έργο του Παναγιώτη  Λαζαρόπουλου και την προσφορά του στα γράμματα και τις τέχνες, και μίλησε με θερμά λόγια για το υπό παρουσίαση βιβλίο, αλλά και το συγγραφέα του.
     Παίρνοντας τελευταίος το λόγο ο συγγραφέας Πάνος Λαζαρόπουλος,ευχαρίστησε όλους τους συντελεστές που συνέβαλαν στη διοργάνωση της παρουσίασης, τους εκλεκτούς επισκέπτες και τους ομιλητές. Στη συνέχεια διάβασε απόσπασμα από το βιβλίο του, αναφερόμενος στα ερεθίσματα που τον έκαναν να το γράψει.

    Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν οι:  ο π. Αντιπρόεδρος της Βουλής Κρητικός Παναγιώτηςο π. Βουλευτής Παναγιώτης Δελημήτσος,  ο πρόεδρος του Δημοτικού συμβουλίου Ξηρομέρου Βασίλειος Μουρκούσης, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ξηρομεριτών Δημήτρης Στεργίουο Κώστας Τσαπαρέλης π. Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ξηρομεριτών, ο επιχειρηματίας Θεοφάνης Παύλου, οι συγγραφείς Μπάμπης Κουβέλης, Μπερερής Διονύσιος, Μπερερής Πέτρος, Χρήστος Κορέλλας και ο Γιάννης Καρύτσας, ηΔήμητρα Θεοφανοπούλου -Κοντού Επίτιμη Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Αθηνών, η Μαρίκα Θωμαδάκη Κοσμήτωρ της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Καθηγήτρια και πρόεδρος του τμήματος Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας, η Σοφία Μήνη σύζυγος του αείμνηστου αντιστασιακού αντισμηνάρχου Τάσου Μήνη, ο σκηνοθέτης Τάκης Μπαμπούρης, ο Δ/ντής της Καρδιολογικής κλινικής ΝΙΜΙΤΣ Γιατρός Χάρης Παπαϊωάννου,  ο δημοσιογράφος Κώστας Τσιάκαλος,  ο Διονύσης Μαγκλιβέρας Καθηγητής Κοινωνιολογίας, Αντιπρόεδρος Εθνικής Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών, ο Δημήτρης Κράνης δικηγόρος, ποιητής-συγγραφέας, οΓιάννης Δημητρούκας διδάκτωρ βυζαντινολογίας του Πανεπιστημίου Μονάχου, οΧαράλαμπος Χαραλαμπόπουλος π. Πρόεδρος της Εταιρείας Ναυπακτιακών Μελετών, η συγγραφέας και κριτικός Ευαγγελία Μιζραχή η ζωγράφος Σοφία Λαζαρόπουλου, Οι εκπαιδευτικοί Χρήστος ΜούρκαςΣοφία Μελεούνη, Σπύρος Μήτσηςη οικογένεια Σωκράτη και Μαρίας Λόηo Αλέξανδρος Σερενές ποιητής, o Δημήτρης Πιστικός δικηγόρος, ποιητής και δοκιμιογράφος, η μουσικοσυνθέτρια Ελένη Γκαϊτατζήο Βασίλης και η Έφη Πλαΐνη Πολιτικοί μηχανικοί, ο Σπύρος Κοκολιάδης τ. δ/ντής Χωροταξίας, ο Σωκράτης Μελισσαράτος ποιητής, η ποιήτρια Μαρία Γραμματικού, οι οικονομολόγοι:  Στούπας Διονύσιος, Ατματζίδου Ελένη και Παυλάκης Ιωάννης, η Άρτεμις Παπαιωάννου στέλεχος δημόσιας διοίκησης, Βλάχος Γεώργιος αξιωματικός εμπορικού Ναυτικού,  Σταρόγιαννης Κωνσταντίνος μηχανολόγος, π. διευθυντής πετρελαίων Θάσου, Γεώργιος Λαινάς ανώτατος υπάλληλος ελεγκτικού συνεδρίου και Παπαγιάννης Δημήτριος πανεπιστημιακός υπάλληλος.    
   Ήταν εκεί από Συλλόγους: τα μέλη της Ξηρομερίτικης Εταιρίας Λόγου  Μαρία Πίττα, Γιώργος Κουβέλης,  Γεώργιος Μπαρμπαρούσης και Χρήστος Γαζέταςαπό το σύλλογο Αστακιωτών ο Πρόεδρος Γεώργιος Μπόνης, ο πρόεδρος συλλόγου Κατούνας  Βαγγέλης  Κουτιβής, ο πρόεδρος του συλλόγου Βελανιδιάς Σπύρος Φυσελιάς, από το σύλλογο Θυρρείου ο Πρόεδρος Περικλής Μωραίτης  από το Σύλλογο Μπαμπίνης ο Π. Πρόεδρος Σπύρος Μπενέκος, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Αγραμπέλου Γιώργος Τσέλιος, από το σύλλογο Τρύφου: ο αντιπρόεδρος Πάνος Αγραφιώτης, ο Αθανάσιος Αναγωστέλος πρόεδρος του Συλλόγου Αετινών Αθήνας και ο Σπύρος Μπάκας, ο Γιάννης Χρόνης Γραμματέας του Περιβαλλοντικού Συλλόγου Χρυσοβίτσας, ο Χρήστος Μάντζαρης  από την Ένωση Αστακηνών, κ.α.