Πέμπτη 29 Μαρτίου 2012

Επαναστατική μέθοδο στη θεραπεία πνευμονικών παθήσεων έχει αναπτύξει η ομάδα του Αιτωλοακαρνάνα Δημοσθένη Μπούρου

           Ο Αιτωλοακαρνάνας Γιατρός Δημοσθένης Μπούρος από την Σταμνά Μεσολογγίου ως επικεφαλής ερευνητικής ομάδος του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης έχει αναπτύξει επαναστατική μέθοδο στη θεραπεία θανατηφόρων πνευμονικών παθήσεων. 
      Διεθνές ενδιαφέρον για επαναστατική μέθοδο στο ΔΠΘ! Ασθενείς με πνευμονική ίνωση και πνευμονικό εμφύσημα* από την Αμερική, την Αγγλία, τη Ρουμανία και την Κύπρο απευθύνονται στην Πνευμονολογική Κλινική του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης για την πρωτοποριακή μέθοδο που έχει αναπτύξει η ομάδα του συμπατριώτη μας Δημοσθένη Μπούρου..... 
      - Είναι οι μοναδικοί που κατάφεραν να βελτιώσουν -μέχρι να βρεθεί θεραπεία- την κατάσταση των ασθενών που νοσούν από τις ανίατες αυτές παθήσεις. 

     «Η Πνευμονολογική Κλινική του ΔΠΘ έχει εξασφαλίσει κατ’ αποκλειστικότητα στη χώρα μας και μάλιστα ΔΩΡΕΑΝ για 1 χρόνο, ένα νέο ακριβό φάρμακο για την πνευμονική ίνωση, το οποίο έχει πάρει έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, αλλά δεν κυκλοφορεί ακόμη στην Ελλάδα. Πρόκειται για την πιρφενιδόνη, η οποία ίσως είναι το 1ο φάρμακο για τη νόσο αυτή», αναφέρει ο κ. Μπούρος.
 * Από πνευμονικό εμφύσημα, που συνδέεται με το κάπνισμα, στην Ελλάδα πάσχουν 500.000-800.000, ενώ η πνευμονική ίνωση είναι σπανιότερη. 
   Η 1η πειραματική εφαρμογή της θεραπείας με βλαστοκύτταρα από τολιπώδη ιστό πραγματοποιήθηκε με επιτυχία σε 12 άτομα, ενώ σε 2η φάση 60 πάσχοντες υποβάλλονται στη θεραπεία, αριθμός που μέχρι το καλοκαίρι του 2012 αναμένεται να φτάσει τους 100. Τα αποτελέσματα των ερευνών παρουσίασε οκαθηγητής πνευμονολογίας του ΔΠΘ Δημοσθένης Μπούρος, ο οποίος παρουσίασε τα αποτελέσματα της θεραπείας στο 1ο Πνευμονολογικό Συμπόσιο του ΔΠΘ, το οποίο διεξήχθη στην Αλεξανδρούπολη.

Το 1ο στάδιο της μελέτης 

      Στην κλινική μελέτη συμμετείχαν 12 ασθενείς με ήπια έως μέτρια μορφή της νόσου, στους οποίους οι ερευνητές χορήγησαν τακτικά μεσεγχυματικά κύτταρα (βλαστοκύτταρα), που έλαβαν από τον λιπώδη ιστό του σώματός τους. Τα πρώτα αποτελέσματα ήταν ενθαρρυντικά, καθώς δεν υπήρξαν αλλεργικές ή άλλες αντιδράσεις από τον οργανισμό τους, ενώ από τους πρώτους κιόλας μήνες φάνηκαν αποτελέσματα στην αντιμετώπιση της νόσου. 

Η μέθοδος 

Με λιποαναρρόφηση αποσπούν 100 έως 500 γραμμάρια λιπώδους ιστού. Από το λίπος απομονώνουν τα βλαστοκύτταρα, τα οποία εγχύουν στους κάτω λοβούς των πνευμόνων ενδοβρογχικά ή ενδοφλεβίως σε ασθενείς με πνευμονική ίνωση ή με πνευμονικό εμφύσημα. Η διαδικασία επαναλαμβάνεται 3 έως 6 φορές το μήνα και οι ασθενείς υποβάλλονται σε σειρά εξετάσεων, ώστε να παρακολουθείται η πορεία της νόσου. 
        «Τα βλαστοκύτταρα αυτά δρουν ανοσορυθμιστικά και παρακρινώς, δηλαδή επηρεάζουν τη λειτουργία των πνευμόνων, μειώνουν την παθογένεια του νοσήματος και σταθεροποιείται η κατάσταση του ασθενούς. Οριστική θεραπεία δεν υπάρχει. Ακόμη και στην περίπτωση μεταμόσχευσης πνεύμονα, η επιβίωση είναι 5 χρόνια», επισημαίνει ο κ. Μπούρος. 

Το 2ο στάδιο της μελέτης 

      Συμμετέχουν 60 πάσχοντες από πνευμονική ίνωση ή πνευμονικό εμφύσημα, οι οποίοι, μέχρι το καλοκαίρι που θα ολοκληρωθεί η έρευνα, αναμένεται να φτάσουν τους 100. 
         Αξίζει να σημειωθεί ότι η Πνευμονολογική Κλινική του ΔΠΘ έχει εξασφαλίσει κατ’ αποκλειστικότητα στη χώρα μας και μάλιστα δωρεάν για 1 χρόνο, ένα νέο ακριβό φάρμακο για την πνευμονική ίνωση, το οποίο έχει πάρει έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, αλλά δεν κυκλοφορεί ακόμη στην Ελλάδα. Πρόκειται για την πιρφενιδόνη, η οποία ίσως είναι το 1ο φάρμακο για τη νόσο αυτή, όπως αναφέρει ο κ. Μπούρος. 

Πνευμονικό εμφύσημα και πνευμονική ίνωση 

Η πνευμονική ίνωση και το πνευμονικό εμφύσημα είναι 2 παθήσεις που προκαλούν σταθερή και μόνιμη αναπνευστική ανεπάρκεια, με αποτέλσμα ο ασθενής να είναι υποχρεωμένος να ζει στο σπίτι του συνδεμένος με οξυγόνο.

          Το πνευμονικό εμφύσημα είναι πολύ συχνή πάθηση και συνδέεται με το κάπνισμα. Στην Ελλάδα, ο αριθμός των πασχόντων από πνευμονικό εμφύσημα υπολογίζεται στις 500.000-800.000 και οι ασθενείς αυτοί αποτελούν το 50% των νοσηλευόμενων στις πνευμονολογικές κλινικές. Η συγκεκριμένη βλάβη προκαλεί φλεγμονή και οδηγεί τελικά σε καταστροφή του πνεύμονα. Τα συμπτώματά της είναι περιοδική δύσπνοια, χρόνιος βήχας και διαταραχές της αναπνευστικής λειτουργίας. 

       Η πνευμονική ίνωση είναι προοδευτικά εξελισσόμενη νόσος και αν δεν αντιμετωπιστεί, η επιβίωση είναι μόλις 28 μήνες. Είναι σπάνια νόσος και η συχνότητα εμφάνισης είναι 10-15 περιστατικά ανά 100.000 πληθυσμού. Ωστόσο, η συχνότητα εμφάνισής της σε ολόκληρο τον κόσμο είναι ολοένα και αυξανόμενη. Αποδίδεται στο κάπνισμα, σε ιογενείς και σε γενετικούς παράγοντες και στην γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση. Στην Ελλάδα, ο αριθμός των πασχόντων υπολογίζεται στους 1.000. Ένας στους τρεις πάσχοντες από πνευμονική ίνωση παρουσιάζει και εμφύσημα. 

      Η μαρτυρία του ασθενή που υπεβλήθη στην πρώτη πειραματική μέθοδο θεραπείας της πνευμονικής ίνωσης το 2009 στην εφημερίδα Μακεδονία.
http://www.makthes.gr/news/reportage/45461/ 

     Το ερευνητικό πρωτόκολλο που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Journal of Translational Medicine» και υπογράφεται από 13 επιστήμονεςαπό τα Πανεπιστήμια Δημοκρίτειο Θράκης και Αριστοτέλειο Θεσσαλονίκης υπό τον καθηγητή κ. Δημοσθένη Μπούρο.
http://www.translational-medicine.com/content/9/1/182

                         Το βιογραφικό του Δ. Μπούρου:
Καθηγητής Πνευμονολογίας ΔΠΘ
Διευθυντής Πνευμονολογικής Κλινικής
Διευθυντής Τομέα Παθολογίας, Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης
Διευθυντής Τομέα Εσωτερικής Παθολογίας ΔΠΘ 

http://www.pneumonalex.gr/el/staff/dep/50-dhmosthenhs-bouros  

* Ο κ. Μπούρος είναι επίσης ο Διευθυντής Σύνταξής του περιοδικού «Ο ΠΝΕΥΜΩΝ», του επίσημου περιοδικού της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας (ΕΠΕ) και της Ελληνικής Βρογχολογικής Εταιρείας (ΕΒΕ). Εκδίδεται ανελλιπώς από το 1987 και η ποιότητα της ύλης και της εκδόσεως έχουν ως αποτέλεσμα να συμπεριλαμβάνεται σε διεθνείς βάσεις δεδομένων, όπως τα Scopus, EMBASE, DOAJ, Google Scholar, και INDEX COPERNICUS.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

θΕΡΜΑ ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΣΤΟΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΑ - ΕΡΕΥΝΗΤΗ ΜΑ ΠΑΝΩ ΑΠ' ΟΛΑ ΑΝΘΡΩΠΟ κ.ΔΗΜΟΣΘΕΝΗ ΜΠΟΥΡΟ

Ανώνυμος είπε...

θΕΡΜΑ ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ΣΤΟΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΑ - ΕΡΕΥΝΗΤΗ ΜΑ ΠΑΝΩ ΑΠ' ΟΛΑ ΑΝΘΡΩΠΟ κ.ΔΗΜΟΣΘΕΝΗ ΜΠΟΥΡΟ