Δευτέρα 24 Μαΐου 2010

Στο δάσκαλό μας Γρηγόρη Κωσταρά με αγάπη…

Στο δάσκαλό μας Γρηγόρη Κωσταρά με αγάπη…
Γράφει ο: Μπάμπης Τσελεπής

Στις 16-5-2009 στο Χαλάνδρι πραγματοποιήθηκε συνάντηση παλαιών συμμαθητών από το γυμνάσιο αρρένων Αγρινίου απο το μακρινό 1964. Συναντηθήκαμε με πρωτοβουλία του Κώστα Τσάκαλου (του Αλή Πασά) και τιμήσαμε τον καθηγητή μας τον τότε Γρηγόρη Κωσταρά και τον σημερινό καθηγητή της Φιλοσοφικής σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και όχι μόνο, με μια αποδοχή ευρύτερη στον κόσμο, ολόκληρο και σε ξένα Πανεπιστήμια, τον συγγραφέα (μεγάλο το έργο του σε τόμους αλλά και υψηλής στάθμης φιλοσοφικά και επιστημονικά νοήματα) μέγα αναλυτή του Σωκράτη, του Πλάτωνα, του Αριστοτέλη.
Μεγάλη τιμή για τα Ελληνικά γράμματα και την παιδεία μας. Εμείς αισθανθήκαμε ένα δέος μετά από 45 χρόνια να έχουμε κοντά μας αυτόν τον μεγάλο δάσκαλο, τον καθιερωμένο σε τόσες γενιές!!
Θυμηθήκαμε με πολύ νόστο και συγκίνηση τον μισό αιώνα που πέρασε από τότε εκεί στο Αγρίνιο στα Παπαστράτεια, να παίρνουμε όλοι εμείς το σωστό δρόμο κάτω απ’ τις προτροπές και τον άμεσο προφορικό λόγο που υπήρξε πράγματι κυρίαρχος με την αποτελεσματική του ρητορεία σαν μέθοδο, απ’ αυτόν τον ογκόλιθο των γνώσεων και των αρετών.
Εκείνα τα χρόνια μας καθήλωνε όταν τον ακούγαμε να αναπτύσσει σε μεγάλο βαθμό το αίσθημα της τιμής της υπερηφάνειας, της αξιοπρέπειας, του πατριωτισμού και του φιλότιμου. Πάντα με κατεύθυνση των θεωρητικών και πνευματικών ενασχολήσεων (θεωρητικός βίος). «Το πιο επαινετό πρότυπο» θα έλεγε και ο μεγάλος διανοητής του κόσμου όλου ο Αριστοτέλης !!
Δεν έχει ανάγκη από κανέναν έπαινο ο Γρηγόρης Κωσταράς ο καθηγητής – δάσκαλός μας. Δεν έχει ανάγκη από θορυβώδεις διασκεδάσεις, έχει κερδίσει απ’ τον πνευματικό κόσμο της πατρίδας μας αλλά και της αλλοδαπής (ξένης). «Έπαινον τον πρέποντα για την μοναδικότητα του στην προσφορά στο πνευματικό και επιστημονικό γίγνεσθαι του κόσμου, θα τολμούσα δε να πω ότι πέρα απ’ την επιστημονική γνώση, τον διακρίνει και μια θεολογική κοινωνική στάση» !!
Βαθειά επηρεασμένος απ’ την Σοφόκλειου ρήσην «Ούτοι συνέχθειν αλλά συμφυλείν έφυν» αλλά και την προτροπή του Ιερού Αποστόλου Παύλου, από την προς Κορινθίους επιστολή του «Μηδείς το εαυτού ζητείτω αλλά το του εταίρου έκαστος» ξεκίνησε την μεγαλειώδη πνευματική του και διδασκαλικό του έργου!!
Αποφοιτήσαμε το 1964 αλλά δεν ξεχαστήκαμε. Κάποια στιγμή με πρωτοβουλία του συμμαθητή μας Κώστα Τσάκαλου σήμερα δημοσιογράφου. Θυμηθήκαμε τα ωραία χρόνια, τα μαθητικά εκεί στα Παπαστράτεια εκπαιδευτήρια. Και φυσικά αυτό που θυμηθήκαμε περισσότερο ήταν ο καθηγητής μας των Ελληνικών, ο σημερινός καταξιωμένος στην φιλοσοφική σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και όχι μόνο.
Ο Γρηγόρης Κωσταράς με τις λεπτές του ευαισθησίες, όχι μόνο σαν άνθρωπος αλλά σαν παιδαγωγός, σαν σοφός, σαν ξεχωριστός στις γνώσεις που πέρα απ’ την Πανεπιστημιακή του έδρα στην φιλοσοφική σχολή συγκαταλέγεται και στους κορυφαίους φιλοσόφους της Ευρώπης σήμερα, γεγονός που κάνει και εμάς όλους υπερήφανους.
Με μια ξεχωριστή θαρρώ προσωπικότητα και μια έμφυτη ικανότητα «θεία χάρη» να μεταλαμπαδεύει τις απέραντες γνώσεις του στους άλλους !! Ήμασταν τυχεροί εκεί στο Αγρίνιο που τον είχαμε καθηγητή τότε. Εκεί λοιπόν στην συνάντησή μας στις 16.05.2009 πίνοντας και ένα ποτηράκι κρασί ειλικρινά γίναμε, εξαναγκάζοντάς τους Γερμανούς φιλοσόφους και καθηγητές και ειδικά τον φίλο του και πρύτανη του Αστεροσκοπείου του Βερολίνου, Karl Friendrich von Weizecker, να πουν το καταλυτικό για όλους τους λαούς : «Vorwarts mit den alten Griechen» = Μπροστά θα πάμε μόνο με το αρχαίο ελληνικό πνεύμα, που είναι στο ίδιο μήκος κύματος με αυτό που είπε ο μεγάλος Goethe: «Was die vernunft und das Herz fur den Menschen sind ist Griechenland fur die Menschheit!!!» = Ότι είναι ο νους και η καρδιά για τον άνθρωπο είναι η Ελλάδα για την ανθρωπότητα.
Οι μαθητές του έδωσαν στο δάσκαλό τους αναμνηστική πλακέτα που έγραφε «Στον καθηγητή μας Γρηγόρη Κωσταρά επειδή ανάλωσε τις πνευματικές και ψυχικές του δυνάμεις μεταλαμπαδεύοντας σε μας τις διαχρονικές αξίες της ελληνικής παιδείας. Οι μαθητές της ΣΤ’ τάξης 1963 – 64. Γυμνάσιο Αρρένων Αγρινίου».
Παρευρέθησαν οι:
Γρίβας Δημήτρης, Παπαιωάνου Χάρης, Χατζηαγάπης Μανώλης, Ρόμπολας Κώστας, Στραβοδήμος Κώστας, Ασημάκης Δημήτρης, Κατσίμπας Σωτήρης, Μαυρίκας Γιώργος, Σύρρος Βαγγέλης, Καραγιαννόπουλος Νίκος, Καρατζός Θύμιος, Πιστιόλης Φώτης, Σταρακάς Βασίλης, Πάνος Σόμπολος, Τσάκαλος Κώστας και ο Τσελεπής Μπάμπης.
(Δημοσιεύτηκε στο περιοδικό "η Βελανιδιά", τεύχος 26, Ιανουάριος 2010)

Δεν υπάρχουν σχόλια: