Δευτέρα 24 Μαΐου 2010

Σχόλια της εφημερίδας «ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ» για τον Μπάμπη Τσελεπή.

Σχόλια της εφημερίδας «ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ» για τον Μπάμπη Τσελεπή!!
του Σωτ. Μιχ. Μπαμπάνη

Το καπέλο μου βγάζω στον Μπάμπη τον Τσελεπή…
Εύκολο είναι να λέμε κάτι, δύσκολο όμως να το κάνουμε. Η αξία μας φαίνεται από τα έργα κι όχι από τα λόγια. Η δουλειά μας βέβαια είναι η κριτική, η οποία πρέπει να γίνεται με μεγάλη προσοχή γιατί άλλο είναι να είσαι έξω απ΄ την ευθύνη κι άλλο μέσα. Άλλο το βρεγμένο κι άλλο το τελείως μουσκεμένο. «Αναγκαίον υπάρχει τοις πολλοίς περισσότερον οράν του ενός». Επόμενο είναι οι πολλοί να βλέπουν καλύτερα από τον ένα. Ας ακούμε και καμία κρίση άλλων και μην έχουμε τυφλή εμπιστοσύνη στη δική μας γνώση και κρίση.
Συναντώ κάτι σοφά γεροντάκια στα χωριά μας που τους βγάζω το καπέλο.
Το καπέλο μου βγάζω και στον Μπάμπη τον Τσελεπή.
Ναι Μπάμπη
, εγώ ανακάλυψα εσένα κι εσύ εμένα. Δεν είναι ευτυχές το γεγονός; Ναι απαντώ και για σένα και για μένα. Διότι οι γνώσεις δεν αποκτώνται μόνο στις Σχολές και τα Πανεπιστήμια. Ναι μεν είναι οι βάσεις αλλά οι βάσεις από μόνες τους δεν αποτελούν μια ολοκληρωμένη οικοδομή αφού λείπουν οι όροφοι.
Τι να τις κάνεις τις κορνίζες; Αν το πουλάκι – πριν βγει από το κέλυφος – δεν αφήσει κανένα τιτίβισμα άστο, μια ζωή προβληματικό θα είναι.
Υπάρχει και η άλλη όψη του νομίσματος που απεικονίζει πάρα πολλούς, στην εποχή μας, να έχουν γνώσεις (;) επί αμοιβή! Πληρωμένη προθυμία και δραστηριότητα, δηλαδή. Πως λέμε «πληρωμένη καταχώριση”; Έ, έτσι ακριβώς.
Νομίζεις ότι είναι όλοι σαν κι εσένα που πήγες στο συνέδριο της Κατούνας με την καθοδήγηση της ευσυνειδησίας σου, της τιμιότητας σου και της ηθικότητάς σου;
Τυχαίο ήταν που ο Δεσπότης Αιτωλίας & Ακαρνανίας ρωτούσε «τι είναι αυτός ο Τσελεπής»;

Ο Μπάμπης Τσελεπής μιλάει ενάντια στα Ναρκωτικά…
Είπε ο Μπάμπης μεταξύ άλλων, εκεί στην Κατούνα: «Τα ναρκωτικά δεν αντιμετωπίζονται με ξόρκια, ούτε γυρνώντας την πλάτη, ούτε δείχνοντας κάποιον με το δάκτυλό μας ρατσιστικά και απειλητικά, γιατί τα άλλα τέσσερα δάχτυλα στρέφονται εναντίον μας. Θέλει επιστημονική αντιμετώπιση για τους χρήστες. Δεν αντιμετωπίζονται με την απλή παρατήρηση και την εμπειρία μόνο. Ούτε λέμε α, αυτός είναι άθλιος. «Όσο άθλιος κι αν είναι ένας άνθρωπος, είναι συνάνθρωπος μας» έλεγε ο ρωμαίος δάσκαλος και επηρεασμένος από τον Χριστιανισμό ΣΕΝΕΚΑΣ.»
Σε άλλο σημείο της ομιλίας του αναφέρθηκε στη γυναίκα ναρκομανή. Και ήταν ο μόνος που έθιξε αυτό το μεγάλο θέμα. Είπε λοιπόν: «Η γυναίκα τοξικομανής είναι η προσωποποίηση της τρομακτικής εξαθλίωσης, είναι μια τραγική φιγούρα. Πρέπει να την προσεγγίζουν οι ειδικοί με σεβασμό γιατί έχει πόνο, έχει πίκρα, οδύνη, απελπισία, φόβο, ντροπή, ανασφάλεια, αισθάνεται ενοχή και μοναξιά.
Λένε ότι οι γυναίκες που πέφτουν στα ναρκωτικά στερήθηκαν από μωρά τη μάνα τους, άρα προέρχονται από άσυλα κα ορφανοτροφεία. Αν σκεφτεί κανείς ότι κάποιος τις έδειρε ή και τις βίασε ακόμα, φτάνουμε στην «πόρνη» του Ευαγγελίου.
Εμείς οι άνθρωποι πρέπει να είμαστε επιεικείς και συναισθηματικοί έναντι των συνανθρώπων μας, των χρηστών (τοξικομανών), οι νόμοι όμως σκληροί για τους εμπόρους.
Πρέπει ο άνθρωπος, σε σχέση με τα ναρκωτικά, να νικήσει τον εαυτό του. Τότε δεν κινδυνεύει. «Ο νικάν εαυτόν αρετών πασών πρώτη και αρίστη». Αυτή η μάστιγα πρέπει να σταματήσει.»

Μπάμπης ο αντιστασιακός, Μπάμπης ο τρομοκράτης…
Μπάμπης ο αντιστασιακός, Μπάμπης ο τρομοκράτης, Μπάμπης ο προβοκάτορας! Βάλε τον μέσα για δέκα χρόνια. Και τον έβαλαν!!
Μπάμπης ο αντίθρησκος, ο αντιθετικός, ο εκρηκτικός, αλλά και ο αντιεκρηκτικός, αντιδυναστικός και γενικά ένας οργανισμός που αντιδρά άμεσα και αποτελεσματικά κατά παντός «νοσογόνου μικροβίου»!..
Αυτά τα ολίγα για τον φίλο μου τον Μπάμπη απ΄ τον Πρόδρομο που πέρασε να με δει. Θα επανέλθω γιατί πιέζομε για το κλείσιμο της ύλης.

Αστραφτερό πνεύμα ο Μπάμπης Τσελεπής…
Αστραφτερό και ασύστολο πνεύμα
και είναι σε θέση να περαιώσει σπουδαία πράματα. Τόσα χρόνια δεν συναναστράφηκα – δυστυχώς – μαζί του. Τον συνάντησα μετά από πολλές δεκαετίες, πριν λίγο καιρό, στην προεκλογική ομιλία προς ετεροδημότες της Αθήνας του Παν. Στάϊκου, όπου και τον προσφώνησε.
Υπερτίμησε την αντιληπτική του και αφομοιωτική του ικανότητα και μου προκάλεσε τον γενικό θαυμασμό ακούγοντας τον. Θα μπορούσα να τον ακούω μέχρι σήμερα(!)
Ο άμεσος προφορικός του λόγος ήταν πράγματι κυρίαρχος και η ρητορεία του ήταν μια πολύ αποτελεσματική μέθοδος, αφού τον άκουγα και μου ανέπτυξε, σε μεγάλο βαθμό, το αίσθημα της τιμής, της υπερηφάνειας, της αξιοπρέπειας και του φιλότιμου.
Δεν επιχειρώ να κερδίσει κάνα δημόσιο έπαινο. Ο Μπάμπης δεν έχει ανάγκη από θορυβώδεις «διασκεδάσεις»! Είναι λόγιος, συγκρατημένος, πειθαρχημένος, σταθερός και συνεπής και προτιμάει να επιδίδεται, κατά τον ελεύθερο χρόνο του, σε σοβαρές απασχολήσεις. Κάνει προτάσεις για πολιτιστικά θέματα αλλά … έχει να κάνει με κωφούς!
Αυτό είναι το παιδί που γεννήθηκε και μεγάλωσε στον Πρόδρομο και στ’ Αγράμπελα, στη γρούσπα, στο λεσούτι και στο πουρναράκι…
(Τα παραπάνω σχόλια δημοσιεύτηκαν στην εφημερίδα «ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ» » 31/10/2006 και 16/05/2007).

Δεν υπάρχουν σχόλια: