Πέμπτη 20 Μαΐου 2010

Βιβλιοκριτική του Μπάμπη Τσελεπή για το βιβλίο: «Ναπολέων Ζέρβας: Η ζωή και η δράση του» του συγγραφέα Διονύση Μπερερή.

Βιβλιοκριτική του βιβλίου: «Ναπολέων Ζέρβας: Η ζωή και η δράση του» του συγγραφέα Διονύση Μπερερή.
Γράφει ο: Μπάμπης Τσελεπής
«Ναπολέων Ζέρβας: Η ζωή και η δράση του»
Συγγραφέας: Διονύσιος Μπερερής
Εκδόσεις «Αιτωλοακαρνανικός Τύπος»
«Όταν μπορώ να κρίνω ένα βιβλίο, ο συγγραφέας του έχει να διδαχθεί από μένα πολλά» έγραψε ο μεγάλος γερμανός Γκαίτε και «όποιος κατακρίνει έναν συγγραφέα πως είναι σκοτεινός, πρέπει πρώτα να κοιτάξει καλά μέσα του για να δει εάν εκεί υπάρχει αρκετό φως». Και συνεχίζει ο μεγάλος Γκαίτε: «...ότι όλοι οι συγγραφείς που αναζητούν επίμονα τις ελλείψεις των συγγραφεών στα έργα τους για να τους κατακρίνουν είναι οι ίδιοι ένοχοι πολύ μεγαλύτερων ελλείψεων, είναι συνήθως σαν τον δήμιο που και αυτός είναι χειρότερος από τον εκτελεστέντα».
Δεν θα τολμούσα λοιπόν να κατακρίνω ένα βιβλίο ακόμη και για κάποιο λόγο που θα τον προφασιζόμουν για ανικειμενικό, ενώ θα ήταν καθαρά υποκειμενικός. Και δίχως περιστροφές επιτέλους (ο φίλος) συγγραφέας Μπερερής Διονύσης, ο πατριώτης μας από την γη της Αιτωλοακαρνανίας, έκανε ένα σπουδαίο επίτευμα να προβεί σε μια ιστορική καταγραφή των τελευταίων ιστορικών δρώμενων στην Ελλάδα και προ πάντων στην Ήπειρο και Δυτική Στερεά παρουσιάζοντας στην Στοά του Βιβλίου το βιβλίο του «Ναπολέων Ζέρβας: η ζωή και το έργο του».
Το βιβλίο του Διονύση Μπερερή αποτελεί πηγή ιστορική για την χρονική περίοδο που περιγράφει και είναι αξιόλογα τα κείμενα που παραθέτει, προσφέρει πολλές ιστορικές γνώσεις και το φωτογραφικό υλικό του βιβλίο είναι πολύ πλούσιο.
Επειδή οι λαοί του μέλλοντος θα είναι αυτοί που έχουν μνήμη και μάλιστα ισχυρή μνήμη και η ιστορία δεν είναι αναγκαιότητα που εξελίσσεται μέσω των ανθρώπων, αλλά είναι ανθρώπινη δημιουργία και συνδέει το παρόν με το παρελθόν και ο «μάρτυρας των εποχών, ο δάσκαλος της Ζωής, η λαμπάδα της αλήθειας» έλεγε ο Κικέρων και συμπλήρωνε «όποιος της ιστορίας το ήθος αναλαμβάνει πρέπει να γράφει και να λέει την αλήθεια» και ουδέν το ψευδές οφείλει να ακούει η ιστορία και εις ουδέν το αληθές να λείνει τα ώτα».
Ο φίλος μας ο συγγραφέας Διονύσης Μπερερής έκανε κάτι πάρα πολύ σπουδαίο για μένα, να καταγράψει σε αυτήν την απλή γλώσσα με γλαφυρότητα, με σαφήνεια, αντικειμενικότητα, με ιστορικές ακριβείς και αληθινές αναφορές και περιγραφές στον Στρατηγό Ζέρβα, τον Δημοκρατικό αυτόν Στρατηγό και αξιωματικό που πάλεψε για την λευτεριά της πατρίδος εναντίον του κατακτητή στην νεότερη ιστορία της πατρίδας μας, και επειδή πολλοί δικοί μας άνθρωποι πολέμησαν υπό τας «διαταγάς του». Εγώ προσωπικά σαν Έλληνας πολίτης και φίλος (του συγγραφέα) του απονέμω «έπαινον τον πρέποντα» και του θυμίζω τη φράση του συγγραφέα Bartold Georg – Niebuhr (1776 - 1831) που στέλνει προς κάθε κατεύθυνση το μνήμα του με το οποίο: «Derjeniger, der die Geschichte seines Vaterlades schreibt verwiklicht eine heilige Schuld!». (Αυτός που γράφει την ιστορία της πατρίδας του, εκτελεί προς αυτήν ιερό χρέος).
Και εγώ συμπληρώνω αγαπητέ μου φίλε Διονύση Μπερερή θα επιβίωνε απλά ένας λαός μέσα στο πέρασμα του χρόνου χωρίς να σταματούνται τα καίρια πρόσωπα και γεγονότα που συνθέτουν το «ιστορικό γίγνεσθαι» του κάθε τόπου και του κάθε λαού.
Θερμα συγχαρητήρια στον αγαπητή μου Διονύση και εύχομαι από καρδιάς να συνεχίσει με υγεία την τόσο αξιόλογη προσφορά του να καταθέτει ένα «φόρο τιμής» στην ξεχασμένη κληρονομιά μας και σε ένα άγνωστο κομμάτι της ιστορίας μας.
Το βιβλίο διατίθεται από τις Εκδόσεις «Αιτωλοακαρνανικός Τύπος».
Τηλ 210-6143931 (απόγευμα), κιν. 6974-977761.

Δεν υπάρχουν σχόλια: