Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου 2009

Μπάμπης Τσελεπής

Μπάμπης Τσελεπής
Αντιστασιακός. Γεννήθηκε στον Πρόδρομο Ξηρομέρου. Πνεύμα ανήσυχο, άνθρωπος της δράσης και ιδεολόγος υπήρξε υποδειγματικός μαχητής εναντίον της χούντας (1967-1974) από την οποία βασανίστηκε και καταδικάστηκε σε ισόβια δεσμά.
Με πείσμα (όπως ο ήρωας της ταινίας το εξπρές του μεσονυκτίου), κατάφερε να επιζήσει στις φυλακές του Γεντί-κουλέ, της Αίγινας, της Κέρκυρας και του Κορυδαλλού με όραμα του να γίνει η κοινωνία καλύτερη.
Είναι γνήσιο τέκνο της πολυτάραχης και πολύπαθης ζωής, αφού έζησε, πόνεσε και ζυμώθηκε με τον ιδρώτα και το αίμα των αδελφών ανθρώπων. Η γνωριμία μαζί του είναι συγκλονιστική καθώς απέναντι σου διακρίνεις ότι έχεις έναν άνθρωπο που έχει ανοικτή καρδιά, διαπεραστικό βλέμμα, ένα χείμαρρο συναισθημάτων αφηγηματικής ικανότητας και μια ψυχή με σπάνια ανθρώπινη ευαισθησία. Στην ημερίδα στον Αστακό για τις βελανιδιές, ο Μπάμπης ήταν εισηγητής με θέμα: «Αρχαία Ελλάδα και περιβάλλον» και ήταν μια ομιλία από εκείνες που έχεις σπάνια την ευκαιρία να ακούσεις. (Απίστευτο: μίλησε για 20 λεπτά, με πολλές αναφορές στους Αρχαίους συγγραφείς, χωρίς να κοιτά σημειώσεις). Μόλις τελείωσε η ομιλία του οι καλεσμένοι συγκινήθηκαν, του έδιδαν συγχαρητήρια και σιγοψιθύριζαν μεταξύ τους: «Αυτός ο άνθρωπος είναι φαινόμενο».
(Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Ο Αετός», τεύχος 34)

Δεν υπάρχουν σχόλια: